Samo 13% Amerikaca misli da je rat s Rusijom zbog Ukrajine dobra ideja

Amerikanci možda malo znaju o Ukrajini, a još manje o njenom vodstvu, ali jedno je sigurno: snažno se protive slanju američkih vojnika u borbu protiv Rusa kako bi obranili suvereniteta Kijeva, pokazala je nova anketa.

Istraživanje za Economist/YouGov pokazalo je da samo 13% odraslih Amerikanaca vjeruje da bi bila “dobra ideja” rasporediti trupe u borbu protiv Rusa u Ukrajini. Zapravo, podrška za borbenu misiju na pragu Moskve je toliko niska da više Amerikanaca (17%) podržava kompletno povlačenje iz NATO saveza nego rat s ruskom vojskom. Anketa je pokazala da 55% Amerikanaca vjeruje da bi slanje borbenih trupa u Ukrajinu bila “loša ideja”, dok 33% nije sigurno.

Anketa je pokazala da svaki četvrti Amerikanac uopće ne zna je li Ukrajina saveznik ili neprijatelj SAD-a. Manje od polovice ispitanika moglo je dati mišljenje o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Samo 43% sudionika ankete reklo je da bi Ukrajini trebalo omogućiti ulazak u NATO, dok je 42% bilo neodlučno.

Rezultati javnog mnijenja dolaze u trenutku kada se SAD i njihovi saveznici iz NATO-a zavjetuju da će nametnuti stroge sankcije Moskvi, ali ne i rasporediti trupe, ako Rusija napadne Ukrajinu. Glavni sigurnosni savjetnik predsjednika Joea Bidena, Jake Sullivan, ponovio je u nedjelju da je Rusija u poziciji da u svakom trenutku pokrene napad na Ukrajinu.

Komentari

komentar





You may also like