“Samo države koje rade bombe” obogaćuju uranij kao Iran- direktor IAEA

Direktor UN-ove krovne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je za Financial Times kako su “vrlo zabrinuti” načinom na koji Iran obogaćuje uranij.

“Država koja obogaćuje uranij na 60% je vrlo ozbiljna tema. Samo države koje rade nuklearne bombe dostižu ovu razinu obogaćivanja. Šezdeset posto je skoro kvaliteta uranija potrebnog za bombe, dok je komercijalno obogaćivanje 2% ili 3%., rekao je Grossi. Dodao je da Iran na to ima “suvereno pravo”, ali i da ovakvo obogaćivanje zahtjeva “pomno promatranje”.

Prošlog mjeseca Iran je objavio da obogaćuje uranij čistoće od 60% što je mnogo više od maksimalnih 3.67% dogovorenih Iranskim nuklearnim sporazumom iz 2015. Osim toga, Grossi navodi da Iran posjeduje 10 puta više obogaćenog uranija od 300kg koliko je tada dogovoreno.

Prisjetimo da je Iran u petom krugu pregovora sa Zapadom u Beču oko vraćanja SAD-a u okvire sporazuma i podizanja nametnutih sankcija.

Iz Teherana negiraju da rade na nuklearnom oružju, već tvrde da im toliko obogaćen uranij služi za medicinske i znanstvene svrhe. Direktor agencije za atomsku energiju rekao je kako “Ne pronalazimo razlog zašto bi takav uranij trebao Iran s obzirom na njihove trenutne industrijske i medicinske programe, ali to je na samoj državi da odluči.”

Komentari

komentar





You may also like