San Francisco mijenja ime škole Abraham Lincoln – nije pokazao da za njega “crni životi vrijede”

Odbor javnih škola San Francisca planira promijeniti ime škole nazvane po Abrahamu Lincolnu zato što predsjednik, koji je ukinuo robovlasništvo u SAD-u, nije pokazao da za njega “crni životi vrijede”, objavio je Daily Mail.

Odbor će promijeniti nazive 44 škole nazvane po povijesnim ličnostima, među kojima je i predsjednik Teddy Roosevelt.

“Abrahama Lincolna uopće ne doživljavaju herojem mnogi američki indijanski i autohtoni narodi jer se većina njegovih politika pokazala štetnom za njih”, zaključeno je na sastanku odbora.

Navodi se kako su brojne Lincolnove odluke, poput zakona o transkontinentalnoj željeznici, u praksi značile “značajno smanjenje zemlje i prirodnih resursa, kao i gubitak načina života i kulture za mnoge autohtone narode”. Također, narod Navajo deportiran je 1864. sa svojeg teritorija u današnjoj Arizoni, za vrijeme predsjednikovanja Abrahama Lincolna.

Čelnik odbora za preimenovanje Jeremiah Jeffries istaknuo je u intervjuu za San Francisco Cronicle: “Lincoln, poput predsjednika prije njega i većine nakon njega, politikom ili retorikom nije pokazao da im crni životi vrijede, osim kao ljudski kapital i žrtve pri izgradnji bogatstva.”
Također će biti preimenovana, između ostalog, škola nazvana po predsjedniku Theodoreu Rooseveltu, zbog njegovog protivljenja glasačkim i građanskim pravima afroamerikanaca, škola nazvana po Herbertu Hooveru, kao i škola nazvana po demokratskoj senatorici Diane Feinstein jer je dozvolila da se zastava Konfederacije vijori ispred gradske vijećnice San Francisca.

Mnogi povjesničari upozoravaju da je trend sveopćeg preimenovanja javnih ustanova, preimenovanja ulica i rušenja kipova koji su posvećeni brojnim povijesnim osobama (između ostalih je tijekom prosvjeda zbog smrti Georgea Floyda ‘nastradao i Kristofor Kolumbo), zabrinjavajući te da ne bi trebali povijesne osobe iz daleke prošlosti valorizirati po suvremenim mjerilima.

 

Komentari

komentar

You may also like