San Marino odobrio rusko cjepivo Sputnik V

Kako traljavo funkcionira nabava i distribucija naručenih i obećanih cjepiva protiv koronavirusa od strane Europske komisije svjedoči i vijest iz najstarije ustavne republike na svijetu – San Marina. Ta mala državica (iako formalno nije članica EU, sa svih je strana okružena talijanskim teritorijem i jasno je da od EU nigdje ne može „pobjeći“ sve i da hoće), očito od svih zaboravljena, do sada nije dobila niti jednu jedinu dozu cjepiva protiv Covida-19. Zato se njena vlada i odlučila na slijedeći potez:

San Marino je postala 30. zemlja na svijetu koja je službeno odobrila uporabu ruskog cjepiva Sputnik V, objavio je u petak, 19. veljače, Ruski fond za izravna ulaganja. Registracija je, navodi se u službenom priopćenju, izvršena u sklopu ubrzanog postupka.

Podsjećamo: cjepivo Sputnik V jedno od prva tri svjetska cjepiva protiv koronavirusa prema broju odobrenja koja su izdali vladini regulatori. Do sada je  registriran u Alžiru, Argentini, Armeniji, Bahreinu, Bjelorusiji, Boliviji, Crnoj Gori, Gabonu, Grenadi, Gvineji, Iranu, Kazahstanu, Libanonu, Mađarskoj, Meksiku, Mijanmaru, Mongoliji, Nikaragvi, Pakistanu, Palestini, Paragvaju, Saint Vincentu, Srbiji, Tunisu, Turkmenistanu, UAE, Uzbekistanu, Venezueli i Republici Srpskoj (entitet unutar BiH).

Agencija za lijekove Europske unije – EMA, još uvijek nije odobrila rusko cjepivo Sputnik V.

Komentari

komentar

You may also like