Sapunica između Kanade, Njemačke i Gazproma oko plinske turbine se nastavlja

Ruski energetski div Gazprom tvrdi da nije zaprimio dokumentaciju koja bi pokazala da njemački Siemens ima dopuštenje da iz Kanade dopremi plinsku turbinu za plinovod Sjeverni tok 1, bacajući sumnju na izglede za brzu obnovu protoka prirodnog plina do punog kapaciteta kroz glavni plinovod između Rusije i Njemačke, prenosi Al Jazeera.

Gazprom je također rekao da stoga nije moguće izvući zaključak o budućem sigurnom radu kompresorske stanice Portovaya, ključne za plinovod. Gazprom je prošlog mjeseca smanjio isporuke plina kroz Sjeverni tok 1 Njemačkoj za 60 posto, navodeći tehničke probleme koji uključuju turbinu koju je partner Siemens Energy poslao u Kanadu na remont i nije se mogla vratiti zbog sankcija nametnutih Rusiji. Kanadska vlada rekla je tijekom vikenda da će dopustiti isporuku plinske turbine koja pokreće kompresorsku stanicu u Njemačku, navodeći kao razlog “vrlo značajne poteškoće” koje bi njemačko gospodarstvo pretrpjelo bez dovoljne opskrbe plinom za održavanje industrije i proizvodnje električne energije.

Njemačko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati objavu Gazproma o tome da nema dokumentaciju koja bi pokazala da je Siemensu dopušteno da iz Kanade donese plinsku turbinu za plinovod Sjeverni tok 1. “Ne komentiramo Gazpromove izjave”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva, dodajući da je Siemens u fazi planiranja kako bi se transport i raspoređivanje mogli odvijati što je brže moguće. Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je odluku da se turbina vrati turbinu rekavši u izjavi da Kanada: “Osigurava našu opskrbu prijeko potrebnim prirodnim plinom, osnažujući Njemačku i Europu u poziciji da podrže Ukrajinu humanitarnom, financijskom i vojnom pomoći”, prenosi dpa.  Sjeverni tok 1 prolazi ispod Baltičkog mora i glavni je njemački izvor ruskog plina, a plinovod je do nedavno činio oko 35 posto ukupne opskrbe zemlje plinom.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je bila “vrlo teška odluka” odobriti izuzeće od sankcija nametnutih Rusiji za povrat popravljene turbine potrebne za Sjeverni tok 1. Sankcije su “usmjerene na Putina i njegove pomagače i nisu osmišljene da naštete našim saveznicima i njihovom stanovništvu”, rekao je Trudeau, dodajući da će Ottawa nastaviti “nedvosmisleno” stajati uz Ukrajinu. Skupina koja predstavlja ukrajinsku dijasporu koja je jaka u Kanadi rekla je u utorak da traži sudsku reviziju odluke kanadske vlade za povratak turbine. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je jučer Berlinu i Ottawi da je vraćanje turbine pogreška.

Komentari

komentar





You may also like