Šarolika lepeza od 53 stranke na izborima za njemački Bundestag

Od prijavljene 88, na izborima za njemački parlament kandidirat će se 53 stranke, javio je danas njemački Odbor za savezne izbore, a prenosi HINA.

Svjetonazorski i politički spektar stranaka je zbilja širok. Od stranke kojoj je temelj hip hop kultura (Die Urbane. Eine HipHop Partei), stranke  vegana (V-Partei3), Europske stranke ljubavi (Europäische Partei Liebe), pa do krajnje desne stranke Treći put (Der Dritte Weg).

Ovaj puta se zbog pandemije trebalo skupiti samo četvrtinu od uobičajenog broja potpisa za prijavu.

Prvi puta od osnutka 1968., zabranjen je izlazak na izbore Njemačkoj komunističkoj stranci što je obrazloženo nepotpunim financijskim izvješćima ove stranke. Zahtjev za izlazak na parlamentarne izbore je između ostalog zabranjen strankama poput “Anarhističke pogo stranke Njemačke” ili “Germanskoj stranci za žene, pravnu državu, zaštitu prirode, poticanja djece i demokratske ljubavi”, piše HINA.

Dozvola za sudjelovanje na izborima donosi se na temelju Zakona o političkim strankama, a presudno za izdavanje dozvole je da stranke “uvjerljivo dokažu” da se njihovo javno djelovanje temelji na “ozbiljnim principima”.

Izbori se održavaju 26.9. ove godine, a s mjesta kancelarke odstupit će Angela Merkel koja drži tu poziciju od 2005. Prema dosadašnjima predizbornim anketama najjače tri opcije su: dosadašnja koalicija CDU/CSU iz koje dolazi Merkel, a sada vodi Armin Laschet, stranka Zeleni na čelu s Annalenu Baerbock te Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) čiji kandidat za kancelara je Olaf Scholz.





 

Komentari

komentar





You may also like