Sastaju se čelnici Kine i Europske unije

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u pratnji visokog predstavnika Josepa Borrella, koji predstavlja EU, sastat će se ujutro s kineskim premijerom Li Keqiangom, a poslijepodne s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Čelnici Europske unije i Kine sastaju se u petak prvi puta u dvije godine, a na tom susretu Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem i da neće pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcije Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Susret kineskog predsjednika Xi Jinpinga i premijera Li Keqianga s čelnicima Europske unije potvrdilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova još u srijedu. Bila je to prva potvrda Kine da će se ovaj tjedan održati summit Kina-EU. Događaj je nekoliko puta odgađan zbog pogoršanja odnosa, piše Reuters.

Čelnici će se sastati virtualno, rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin na redovitoj konferenciji za novinare u Pekingu, a prenosi Reuters.

Glavni fokus susreta bit će na ratu u Ukrajini, angažmanu međunarodne zajednice u podršci Ukrajini, dramatičnoj humanitarnoj krizi koju je izazvala agresija Rusije, njezinoj destabilizirajućoj prirodi za međunarodni poredak i njezinom neupitnom globalnom utjecaju. Čelnici će također razgovarati o stanju bilateralnih odnosa i područjima od zajedničkog interesa kao što su klimatske promjene, biološka raznolikost i zdravlje, kao i o načinima osiguravanja uravnoteženijeg i recipročnog trgovinskog odnosa, navodi se u izvješću Europskog vijeća.

EU će iskoristiti priliku da naglasi potrebu za poštivanjem međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima i univerzalnim vrijednostima. Također, Europska će unija, tvrde iz Vijeća, ponovo pozvati na nastavak dijaloga o ljudskim pravima između EU-a i Kine.





Podsjećamo, nagađa se kako europski lideri strahuju od svojevrsnog kineskog ‘zatrpavanja’ – prakse ulaska na tržišta koja su drugi napustili kao odgovor na sankcije ili druge instrumente politike, a može biti štetna za kampanju sankcija jer može omogućiti meti da zadovolji svoje potrebe unatoč žrtvama zemalja koje su sankcionirale.

Komentari

komentar





You may also like