Sastali se američki i afganistanski predsjednik u Bijeloj kući

Jučer su se u Bijeloj kući sastali američki predsjednik Joe Biden, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov bivši protukandidat Abdullah Abdullah, prenosi Reuters.

Očekivano, pričali su o stanju u izmučenom Afganistanu i brzom povlačenju američkih trupa nakon 20 godina.

Suprotno pojedinim tvrdnjama vlade u Kabulu, stanje u Afganistanu je svakim danom sve krvavije, a Talibani progresivno zauzimaju općine, gradove, prometnice, pa čak i granične prijelaze. Stanje snaga sigurnosti odanih Kabulu je loše. Često su izolirani, nedovoljno uvježbani i motivirani za borbu dok ih napušta podrška NATO trupa. Ipak, Ghani  je jučer rekao Bidenu kako su pod svoju vlast vratiti šest općina.

“Odlučni smo imati zajedništvo”- rekao je Ghani o stanju u svojoj domovini.

Na tragu izjava koje ne znače puno su i one od Bidena. Govorio je o “sastanku starih prijatelja”. Osim toga rekao je da “nerazumno nasilje mora stati”. Nije ponudio rješenje koje bi dovelo do zaustavljanja nasilja.

“Afganistanci će trebati odlučiti o svojoj budućnosti, odlučiti što žele.”- rekao je Biden na sastanku u Ovalnom uredu.
Biden je još jednom potvrdio da ne postoji ikakva mogućnost da će zadržati vojnike u Afganistanu. Dapače, vjerojatno će napustiti ovu centralno azijsku državu i prije roka 11.9., već krajem srpnja ili u kolovozu.

SAD će nastaviti pomagati afganistanskoj vladi oko obavještajnih aktivnosti te održavanja opreme i zrakoplova.

Biden je poslao prijedlog Kongresu o novih 3.3 milijarde $ za pomoć Afganistanu iduće godine.

Sve u svemu, “okus” ovog sastanka može se svesti na iduću formulaciju: Napuštamo vas, ali ne želimo da se to tako shvati.

 

Komentari

komentar
You may also like