Sastali se Vladimir Putin i Xi Jinping

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da razumije da je Xi Jinping zabrinut te da ima pitanja oko situacije u Ukrajini, ali je pohvalio kineskog čelnika za, kako je rekao, “uravnoteženu” poziciju o sukobu. Putin i Xi Jinping sastali su se u četvrtak na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, javlja Reuters.

Ruski rat u Ukrajini doveo je do smrti desetaka tisuća ljudi i gurnuo globalno gospodarstvo u neistražene vode uz rekordno visoke cijene hrane i energije usred najvećeg sukoba između Moskve i Zapada od Hladnog rata.

Na njihovom prvom susretu licem u lice od početka rata, Xi je nazvao Putina svojim “starim prijateljem” nakon što je Putin rekao da pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da stvore unipolarni svijet neće uspjeti. “Visoko cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja kada je riječ o ukrajinskoj krizi”, rekao je Putin. “Razumijemo vaša pitanja i zabrinutost oko ovoga. Tijekom današnjeg sastanka ćemo naravno objasniti naše stajalište.”

Putinove prve primjedbe o kineskoj zabrinutosti zbog rata dolaze samo nekoliko dana nakon onoga što Kijev naziva porazom, a Moskva povlačenjem ruskih snaga u sjeveroistočnoj Ukrajini. Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine te ju, u skladu s Kremljem, koji rat opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”, nije nazvala “invazijom”. Na posljednjem osobnom sastanku, samo nekoliko tjedana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, Putin i Xi proglasili su partnerstvo “bez ograničenja” i potpisali obećanje da će više surađivati ​​protiv Zapada. Ipak, Peking je uznemiren utjecajem na globalnu ekonomiju i pazio je da Rusiji ne pruži materijalnu potporu koja bi mogla pokrenuti zapadne sankcije na vlastitu kinesku ekonomiju.

‘Stari prijatelj’

Partnerstvo Xi-Putin smatra se jednim od najznačajnijih razvoja u geopolitici nakon spektakularnog uspona Kine u proteklih 40 godina. Nekoć lider u globalnoj komunističkoj hijerarhiji, Rusija je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. sada mlađi partner Kini u usponu za koju se predviđa da će prestići Sjedinjene Države kao najveće svjetsko gospodarstvo u sljedećem desetljeću.





Xi, sin komunističkog revolucionara koji je u javnosti hvalio dragulje ruske književnosti, i Putin, koji je odrastao u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, i stasao u KGB-u iz sovjetske ere, kažu da njihovi odnosi nikad nisu bili bolji. Gotovo sedam mjeseci rata u Ukrajini opteretilo je rusku ekonomsku i vojnu moć, iako Putin kaže da njegova zemlja naginje prema Aziji jer je, kaže, Zapad u padu. Unatoč tome što su Rusija i Kina u prošlosti bile suparnice i vodile ratove, Putin i Xi dijele pogled na svijet koji ističe dekadenciju Zapada baš kao što Kina dovodi u pitanje nadmoć Sjedinjenih Američkih Država.

Xi Jinping je naglasio da će Kina surađivati ​​s Rusijom. “Suočena s promjenama u svijetu, u našem vremenu i povijesti, Kina je voljna surađivati ​​s Rusijom kako bi igrala vodeću ulogu u demonstriranju odgovornosti velikih sila i ulila stabilnost i pozitivnu energiju u svijet u previranjima, “ Xi je rekao Putinu.

Putin je izričito podržao Kinu oko Tajvana. Kina je održala vojne vježbe u stilu blokade oko Tajvana nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila otok prošlog mjeseca. Tajvanska vlada snažno odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu. “Namjeravamo se čvrsto pridržavati načela ‘Jedne Kine'”, rekao je Putin. “Osuđujemo provokacije Sjedinjenih Država i njihovih satelita u Tajvanskom tjesnacu.”





 

Ruska i kineska mornarica zajedno patroliraju Tihim Oceanom

Komentari

komentar

You may also like