Sastanak Angele Merkel i Joe Bidena u Washingtonu

Tijekom razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel, koji će se održati u četvrtak, 15. srpnja, u Washingtonu, neće se donijeti nikakve konkretne odluke o projektu plinovoda Sjeverni tok 2, izjavila je na posebnoj telefonskoj konferenciji za medije glasnogovornica Bijele kuće.

“Ne očekujemo nikakve formalne izjave o Sjevernom toku 2 ili opipljive rezultate (po ovom pitanju) nakon sastanka čelnika”, pojašnjeno je u izjavi.

Kazala je kako je glede pitanja Sjevernog toka 2 Bijela kuća “već neko vrijeme angažirana s njemačkom vladom na mnogim razinama zbog zabrinutosti SAD-a zbog Sjevernog toka 2”.

“To je uključivalo interakciju pomoćnika za nacionalnu sigurnost predsjednika (SAD-a) Jakea Sullivana (sa svojim njemačkim kolegom), američkog državnog tajnika (Antony Blinken), njihovih pregovora s njemačkom vladom. Očekujem da će se predsjednik Biden osvrnuti na ovu dugogodišnju zabrinutost na sastanku s kancelarkom Merkel, kao i na važnost razvijanja specifičnih mehanizama koji će osigurati da se energija ne koristi kao prisilno sredstvo protiv Ukrajine, naših saveznika na istočnom krilu (NATO-a) ili bilo koje druge zemlje”, dodala je.

Razgovori Angele Merkel u Washingtonu bit će njeno posljednje važno vanjskopolitičko putovanje kao čelnice njemačke vlade. Pregovori s Bidenom trebali bi dati novi poticaj razvoju američko-njemačkih odnosa, ozbiljno narušenih u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari

komentar





You may also like