Sastanak Bidena i japanskog premjera: protuteža jačanju Kine u Aziji

Danas će se sastati američki predsjednik Joe Biden i japanski premjer Yoshihide Suga, izvještava Nikkei Asia. Tako će japanski premjer postati prvi vođa koji gostuje u Bijeloj kući pod novim vodstvom. Znakovito je da je prošli mjesec Japan posjetio američki državni tajnik zajedno s izaslanicima Pentagona. No, zašto je toliko bitno i hitno nanovo osnažiti američko-japanske odnose?

Neke od tema sastanka su klimatske promjene, trgovina, Olimpijske igre u Tokiju i 5G mreža. No, sasvim je jasno da ove teme ne bi izazvale čak dva visoko-rangirana sastanka u mjesec dana. Odgovor se krije u rastućoj prisutnost kineske vojske u Južnom i Istočnom kineskom moru, kao i Tajvanskom tjesnacu i tajvanskom zračnom prostoru. Širenje Kine plaši Japan.

Sjetimo se da SAD imaju čak 50 000 vojnika na teritoriju Japana. SAD i Japan su vojni i gospodarski saveznici još od razdoblja nakon Drugog svjetskog rata od kada je Tokio pod vojnom protekcijom Washingtona, uz uvjet da Japan jača svoju obranu. Danas se Japan suočava s potencijalnom prijetnjom u vlastitom “dvorištu”. Najdirektniji je spor oko nenaseljenog otočja Senkaku na koje i Kina i Japan polažu pravu. Iako Japan i Kina njeguju uspješnu trgovinsku razmjenu, oružano, i prilično krvavo su se sukobili tri puta (prvi put još krajem 19..st). Tenzije između ove dvije zemlje gotovo su konstanta već više od stoljeća. Može li američka vojna prisutnost na Dalekom istoku pomoći prevenciji daljnjih sukoba ili će ih samo potencirati?

Komentari

komentar
You may also like