Sastanak Blinken-Lavrov u petak u Ženevi

U petak, 21. siječnja, dogovoren je sastanak između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Sastanak će se održati u jeku velikih napetosti u odnosima Zapada i Rusije, kao i opasnog stanja oko Ukrajine zbog nagomilanih ruskih vojnih snaga.

Iako je Blinken, koji je jučer boravio u Kijevu a danas će se u Bruxellesu sastati s francuskim, britanskim i njemačkim kolegama, izjavio kako će Lavrovu u Ženevi kazati da Rusija mora deeskalirati stanje u Ukrajini, kao i to da mu neće predati nikakve pismene odgovore Washingtona na zahtjeve Moskve uručene SAD-u i NATO-u još 17. prosinca (a koje je Moskva, s obzirom na obećanje očekuje do kraja ovog tjedna), jasno je kako Lavrov u Ženevu ne stiže da bi slušao Blinkenove lekcije o dobrom ponašanju i da će itekako biti riječi o onome što je Moskva primarno tražila – osiguranju međusobnih sigurnosnih jamstava. Uostalom, zbog utvrđivanja zajedničkog odgovora Moskvi Blinken se danas i sastaje s kolegama ključnih američkih europskih saveznika. Drugim riječima, sutra bi se mogao očekivati dugo očekivani pomak prema konačnom raspletu nastale mučne situacije. Kakav će on biti – tek treba vidjeti.

Sinoć je šef ruskog izaslanstva na pregovorima o vojnoj sigurnosti i naoružanju u Beču Konstantin Gavrilov izjavio kako bi razgovori Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena mogli pomaknuti raspravu o sigurnosnim jamstvima.

“Nadam se da će ipak na sastanku našeg ministra Lavrova s ​​tajnikom Blinkenom doći do određenog pomaka u tom smjeru, stvarno se nadam tome, zbog razuma, zbog pragmatizma naših američkih kolega”, kazao je ruski diplomat u programu televizije Rusija 24.

Naglasio je da će se glavna rasprava o ruskim prijedlozima voditi između Moskve i Washingtona, a “sve druge države koje sudjeluju i u OESS-u i u NATO-u … će prihvatiti preporuke Amerikanaca, a Amerikanci će uzeti u obzir naše želje.”





Prema sinoćnjim riječima glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, dvije strane sada razrađuju detalje sastanka Lavrova i Blinkena, koji će se održati 21. siječnja u Ženevi.

 

 





Komentari

komentar

You may also like