Sastanak Blinkena i Lavrova krajem svibnja?

Ministarski sastanak zemalja Arktičkog vijeća zakazan je za 20. do 21. svibnja u Reykjaviku, na Islandu. U srijedu, 28. travnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je spreman za razgovore s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, ukoliko dođe na forum.

Lavrov se prisjetio razgovora s Blinkenom nakon njegovog imenovanja državnim tajnikom.

“Razmijenili smo pojedine procjene situacija. Mislim da je razgovor bio prijateljski, smiren, pragmatičan. Kada naše američke kolege dovrše formiranje svih svojih stavova u State Departmentu, bit ćemo spremni, naravno, uspostaviti kontakte, pod razumijevanjem da ćemo tražiti međusobno prihvatljive sporazume o mnogim pitanjima, počevši od funkcioniranja diplomatskih misija i završavajući strateškom stabilnošću i mnogim drugim stvarima”, izjavio je čelnik ruske diplomacije.

Primijetio je da su “američke i ruske tvrtke zainteresirane za širenje suradnje, kao što je nedavno najavila Američko-ruska gospodarska komora”.

Govoreći o kalendaru događaja, ruski ministar vanjskih poslova objasnio je da će za tri tjedna Rusija od Islanda preuzeti predsjedanje Arktičkim vijećem.

 





 

Komentari

komentar





You may also like