Sastanak Blinkena i Macrona u pokušaju da izglade diplomatski skandal oko AUKUS-a

Emmanuel Macron i državni tajnik SAD -a Antony Blinken razgovarali su danas u Parizu, što je bio prvi susret francuskog čelnika s američkim dužnosnikom otkad skandal oko AUKUS -a doveo odnos u krizu, piše AFP.

Sjetimo se da je 15. rujna potpisan vojni pakt AUKUS između Australije, UK i SAD-a o zajedničkom obrambenom djelovanju u Indo-Pacifiku. Također, dogovorena je izgradnja 8 moćnih podmornica na nuklearni pogon u Australiji kao odgovor jačanju Kine. Problem je nastao jer je Canberra već imala bitan ugovor s Parizom o izgradnji 12 podmornica na dizelski pogon. Pariz je naknadno doznao, vjerojatno iz medija, da je AUKUS potpisan i da Francuska “ispada iz igre”. S obzirom da je riječ o navodnim saveznicima, francuski ministar vanjskih poslova potez je nazvao “zabijanjem noža u leđa”.

Tjedan dana nakon objave o AUKUS-u Joea Biden je pokušao sanirati štetu i nazvao je Macrona, nakon čega je Pariz odlučio vratiti svog veleposlanika u Washington. Francuska i dalje izbjegava kontakt s Australijom.

Blinken je stigao u glavni grad Francuske na sastanka Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i rekao je novinarima da će se kasnije u utorak naći s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom da pričaju o AUKUS-u. Valja spomenuti da je Blinken frankofon i tečno priča francuski.

No, Blinken je našao i s Macronom. Neimenovani dužnosnik američkog Državnog tajništva rekao je novinarima da je Blinkenov prethodno nenajavljeni sastanak jedan na jedan s Macronom trajao oko 40 minuta, prenosi Reuters. Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je sastanak rezultirao “zajedničkim dogovorom da će raditi na produbljivanju i jačanju koordinacije” iako “još puno posla treba učiniti”.

Također, visoki dužnosnik Državnog tajništva rekao je kako su njih dvojica razgovarali o mogućim zajedničkim projektima koje će vjerojatno Macron i Biden najaviti kada se sastanu kasnije ovog mjeseca. Blinken je rekao Macronu da Washington “zasigurno podržava europske obrambene i sigurnosne inicijative” koje bi mogle povećati vojnu sposobnost, ali ne i potkopati savezništvo NATO-a, tvrde iz američkog Državnog tajništva.
Komentari

komentar

You may also like