Sastanak čelnika EU o energetskoj krizi: Velike razlike u stavovima

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u petak rano ujutro da su se čelnici Europske unije “složili raditi na mjerama” koje će se boriti protiv rastućih cijena energije. Šefova 27 vlada okupilo se na dvodnevnom summitu u Bruxellesu s ciljem prevladavanja razlika između zemalja u borbi protiv energetske krize na kontinentu, prenosi DW.

Sastanak se odužio duboko u četvrtak navečer jer se podjele između nekih zemalja nisu mogle premostiti. Nije postignut konsenzus oko ograničenja cijene plina. Unatoč tome, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je summit uspostavio “čvrstu mapu puta za nastavak rada na temi cijena energije”.

Najmanje 15 zemalja na summitu se založilo za zajedničku gornju granicu cijena plina kako bi vladala troškovima života. Njemačka i njezin tradicionalni partner Francuska bile su na suprotnim stranama u raspravi o gornjoj cijeni plina, a Berlin je zagovarao odlaganje takve mjere zbog straha da bi umjesto toga opskrba plinom mogla biti preusmjerena na azijska tržišta. “Naravno, moramo se pobrinuti da ono što odlučimo postavimo na takav način da funkcionira”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz po dolasku na sastanak i dodao: “Nitko ne želi ovdje donositi odluke koje su dobre samo u teoriji”. U međuvremenu je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je “naša uloga osigurati da postoji europsko jedinstvo i da Njemačka bude dio njega. Nije dobro ni za Njemačku ni za Europu da se sama izolira. Važno je da o prijedlozima koji su predmet širokog konsenzusa možemo pronaći jednoglasnost.”

Drugi čelnik koji se usprotivio prijedlogu određivanja gornje granice cijene plina bio je mađarski premijer Viktor Orban, jedini čelnik EU-a koji održava koliko-toliko bliske veze s vladom Vladimira Putina u Rusiji. “Ograničenje cijene plina je kao da odete u bar i kažete konobaru da želite platiti pola cijene za svoje pivo. To se neće dogoditi”, napisao je Orban na Twitteru. Neke od podjela između čelnika na summitu bile su toliko velike da je uopće pristanak na daljnju raspravu o energetskom planu hvaljen kao postignuće samo po sebi. Ministri energetike EU sastat će se sljedeći tjedan u Luksemburgu.

Komentari

komentar





You may also like