Sastanak čelnika iz oba američka kontinenta u SAD-u: Zabrane dolaska, previranja i bojkoti

Bijela kuća danas je isključila Kubu, Venezuelu i Nikaragvu s ovotjednog “Summita Amerike” u kojem je domaćin bio SAD, što je potaknulo meksičkog predsjednika da ispuni prijetnju da će preskočiti događaj jer sve zemlje zapadne hemisfere nisu bile pozvane, prenosi Reuters.

Bojkot meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i vjerojatno nekih drugih čelnika mogao bi umanjiti važnost sastanka u Los Angelesu, gdje Sjedinjene Države imaju za cilj rješavanje regionalnih migracijskih i gospodarskih pitanja. Američki predsjednik Joe Biden, demokrat, nada se da će popraviti odnose u Latinskoj Americi narušene pod njegovim republikanskim prethodnikom Donaldom Trumpom te ponovno potvrditi regionalnu nadmoć SAD-a.

Odluka o isključenju Kube, Venezuele i Nikaragve uslijedila je nakon tjedana intenzivnog razmatranja i zbog navodne zabrinutosti za ljudska prava i nedostatak demokracije u trima nacijama, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Bidenove administracije. Bidenovi suradnici imali su na umu pritisak republikanaca oko toga da se ne ponašaju meko prema trima glavnim lijevim “neprijateljima” SAD-a u Latinskoj Americi. Također, velika kubansko-američka zajednica u Miamiju, koja je favorizirala Trumpovu oštru politiku prema Kubi i Venezueli, smatra se važnim glasačkim blokom na Floridi na izborima u studenom koji će odlučiti o kontroli nad američkim Kongresom.

No, meksički predsjednik Lopez Obrador tvrdi: “Ne može biti Summita Amerike ako ne sudjeluju sve zemlje američkog kontinenta”. Odsutnost Lopeza Obradora smanjuje važnost samog sastanka na kojemu se treba raspravljati o suzbijanju ilegalne migracije na južnoj granici SAD-a.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, konzervativni populist koji vodi najmnogoljudniju državu Latinske Amerike, ipak će prisustvovati sastanku nakon što je u početku spominjao da bi mogao izbjeći dolazak. On i Biden imaju hladan odnos, ali će se sastati kako bi razgovarali o širokom rasponu pitanja, uključujući o prehrambenoj krizi i klimatskim promjenama.

Isključivanje Venezuele i Nikaragve predvođenih ljevičarima već je bilo najavljeno posljednjih tjedana. Predsjednik Kube pod komunističkim upravljanjem, Miguel Diaz-Canel rekao je prošlog mjeseca da neće ići čak ni ako bude pozvan, optužujući Sjedinjene Države za “brutalni pritisak”. Kuba je sudjelovala na protekla dva ovakva sastanka.





Nakon što je isključila venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, Bijela kuća razmatra pozivanje oporbenog čelnika Juana Guaida. Washington priznaje Guaida kao legitimnog predsjednika Venezuele, opisavši Madurov ponovni izbor 2018. kao namješten. Također je zabranjen pristup summitu predsjedniku Nikaragve Danielu Ortegi, bivšem marksističkom gerilcu koji je u studenom osvojio četvrti uzastopni mandat, a optužuju ga da zatvara protivnike. Iako će većina čelnika prisustvovati, izostanak nekih, pogotovo čelnika Meksika, može se protumačiti kao slabljenje utjecaja SAD-a u široj regiji. Dužnosnici Bijele kuće rekli su da će “buka proći” i da će sastanak biti uspješan bez obzira na to tko prisustvuje.

Komentari

komentar





You may also like