Sastanak diplomacije Kine i SAD-a: Peking tvrdi da SAD stvara “imaginarne neprijatelje”

Danas se održao prvi visoki diplomatski sastanak Kine i SAD od kada je Biden preuzeo ured predsjednika. U kineski grad Tianjin stigla je zamjenica državnoj tajnika SAD-a, Wendy Sherman i susrela se s kineskim zamjenikom ministra vanjskih poslova, Xie Fengom.

Reporterima stranih medija je znatno ograničen pristup sastanku, navodno, zbog pandemijskih mjera, dok su kineski mediji bili prisutni, izvještava Reuters.

Kineski državni mediji rano su počeli izvještavati o porukama Fenga. On je tvrdio da Kina neće dozvoliti SAD-u da preuzima “superiornu” ulogu u njihovim odnosima. Na sastanku predstavnika diplomacija dvaju najvećih ekonomija svijeta, kineski je predstavnik još kazao kako SAD “želi vratiti osjećaj nacionalnog identiteta stoga od Kine pravi imaginarnog neprijatelja” jer se “nadaju da će demonizirajući Kinu pobjeći od svojih strukturnih problema”. Fang je za zastoj u odnosima okrivio SAD jer su vođeni “krajnje krivim mentalitetom i vode opasnu politiku”. Nadodao je da Washington nije mjerodavan govoriti što znači kršiti ljudska prava, prenosi DW.

Wendy Sherman je prije sastanka kazala kako očekuje “iskren i otvoren” razgovor. Nakon sastanka je kazala kao je sastanak bio “profesionalan” i “zdrav”, iako nisu dogovorili konkretne datume ili akcije. Nije dogovoren ni sastanak predsjednika.

Američka predstavnica je kazala kako je natjecanje s Kinom dobrodošlo, ali da je bitno igrati pošteno i uz “zaštitne ograde” kako bi se izbjegli potencijalni sukobi.

Komentari

komentar
You may also like