Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu meets with his Egyptian counterpart Sameh Shoukry in Cairo

Sastanak egipatskih i turskih predstavnika nakon godina zastoja u odnosima

Egipatski ministar vanjskih poslova rekao je da će se razgovori s Turskom o mogućnosti obnove veza na veleposlaničkoj razini dogoditi u “prikladnom trenutku” tijekom prvog posjeta Kairu turskog visokog diplomata otkako su odnosi pukli prije deset godina. Na zajedničkoj konferenciji za novinare danas, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu rekli su da će Turska unaprijediti svoje diplomatske odnose s Egiptom “što je prije moguće”, prenosi Al Jazeera.

“Jako mi je drago što poduzimamo konkretne korake za normalizaciju odnosa s Egiptom… Dat ćemo sve od sebe da naše veze u budućnosti više ne pokidaju”, rekao je Cavusoglu. Shoukry je rekao: “Doći ćemo na razgovore o vraćanju veleposlanstva u odgovarajuće vrijeme”.

Veze između Turske i Egipta bile su ozbiljno zategnute nakon što je tadašnji načelnik egipatske vojske Abdel Fattah el-Sisi predvodio smjenu Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva, saveznika Ankare, godine 2013. El-Sisi je sljedeće godine izabran za predsjednika. Dvije su zemlje također u sukobu posljednjih godina oko Libije, gdje su podržavale suprotstavljene frakcije u neriješenom sukobu. Egipat i Turska se spore i oko morskih granica u istočnom Sredozemlju bogatom plinom.

Cavusoglu je danas rekao da će se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i egipatski predsjednik el-Sisi sastati “nakon turskih izbora”, zakazane za 14. svibnja, kako bi obilježili kraj desetljeća otuđenosti između dviju zemalja.

Diplomatski odnosi još uvijek loši

Izvještavajući iz Istanbula, dopisnik Al Jazeera Resul Serdar rekao je da u odnosima Egipta i Turske ostaju neriješena dva isprepletena pitanja. “Postoji obećanje obnove veza, ali su odnosi na diplomatskoj razini još uvijek dosta niski”, rekao je Serdar, istaknuvši da su suprotstavljena stajališta zemalja o Libiji i istočnom Mediteranu glavne točke spora. “Turska i Egipat podržavaju različite strane. Turska podržava međunarodno priznatu vladu u Libiji sa sjedištem u Tripoliju, dok Egipat podržava Bengazi, tj Khalifu Haftara i njegovu vojsku tamo”, rekao je dopisnik.

Libija je u stanju kaosa od pobune 2011. koju je podupirao NATO i kojom je svrgnut Moamer Gadafi, a 2014. se podijelila između suparničkih istočnih i zapadnih frakcija, uvlačeći regionalne sile. “Godine 2019. formiran je Istočnomediteranski plinski forum, ali Turska je namjerno isključena. Kao odgovor, Turska je potpisala pomorski sporazum s vladom sa sjedištem u Tripoliju”, dodao je Serdar.





Konzultacije između viših dužnosnika ministarstava vanjskih poslova u Ankari i Kairu započele su 2021. usred nastojanja Turske da ublaži napetosti s Egiptom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelom i Saudijskom Arabijom. Kao dio tog privremenog pomirenja, Ankara je zatražila od egipatskih oporbenih TV kanala koji djeluju u Turskoj da ublaže svoje kritike vlade u Egiptu.

Morsi je umro u zatvoru u Egiptu 2019. Drugi visoki članovi Muslimanskog bratstva zatvoreni su u Egiptu ili su pobjegli u inozemstvo, a skupina je i dalje izvan zakona. Prošlog mjeseca Shoukry je posjetio Tursku u znak solidarnosti nakon velikih potresa koji su ubili više od 50 000 ljudi u Turskoj i Siriji. Egipatska vlada rekla je da su se turske tvrtke obvezale uložiti 500 milijuna dolara u Egipat.

Komentari

komentar





You may also like