Sastanak hrvatskog i ruskog ministra diplomacije u Moskvi

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas boravi u službenom i uzvratnom posjetu Ruskoj Federaciji. U Moskvi se sastao sa svojim domaćinom, ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, koji je u posjetu Hrvatskoj bio u prosincu 2020. godine.

Rusija cijeni konstruktivne odnose s Hrvatskom i odlučna ih je unaprijediti u svim područjima, izjavio je ruski šef diplomacije otvarajući pregovore s hrvatskim ministrom. Naglasio je kako će s ministrom Grlić Radmanom biti razmotren daljnji razvoj bilateralnih odnosa, kao i stanje na europskom kontinentu i aktualna pitanja iz međunarodne agende.

Šef ruske diplomacije podsjetio je da se ove godine obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske, u vezi s čime Moskva namjerava održati niz događaja. Grlić Radman podsjetio je i na doba Domovinskog rata, kazavši kako Rusija nikada nije postavljala prepreke te se zahvalio „Rusiji na konstruktivnoj ulozi 90-ih godina“.

Nakon sastanka Lavrov je kazao kako se razgovaralo o jačanju suradnje između dviju zemalja, o odnosu Rusije i EU, Rusije i NATO-a, kao i o stanju na Balkanu, odnosno BiH.

Govoreći o BiH hrvatski šef diplomacije je kazao kako su „i Rusija i Hrvatska zabrinute zbog stabilnosti“ te zemlje te se zahvalio Lavrovu zbog njegovog stava da je dejtonska BiH bitna za ravnopravnost triju naroda.

Lavrov je kazao kako Rusija striktno podupire provedbu Daytonskog sporazuma, dodavši slijedeće: „Neke zapadne zemlje, uz mentorstvo SAD-a, demoniziraju Republiku Srpsku. Jednako tako vidimo očitu diskriminaciju bosanskohercegovačkih Hrvata. … Sva pitanja, uključujući izborna, moraju se rješavati unutar BiH. Nadam se da će EU pripomoći vraćanju izvorima Daytonskog sporazuma. I da se neće prema zapadnom Balkanu odnositi kao prema zoni svog utjecaja.“





Rusija podupire i poslovnu suradnju s Hrvatskom i u tom je kontekstu Lavrov naglasio obostranu želju za poboljšanje aktivnosti u turističkoj sferi, te je dodao kako će tome pridonijeti i prošlogodišnje otvaranje novih zrakoplovnih letova između dviju zemalja.

Hrvatski ministra Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo trendom u bilateralnim odnosima dviju zemalja i dodao slijedeće:

“Treba kazati kako su međunarodne okolnosti drugačije, složenije nego prošle godine kad smo dogovorili ovaj susret, no to mi je dalo priliku da s kolegom Lavrovim razgovaram”, kazao je.





Grlić Radman je izjavio kako je s Lavrovom otvoreno razgovarao i o stanju u svezi Ukrajina i da su se obje strane složile kako se rješenje treba tražiti u sklopu Minskih sporazuma.

Pozdravio je pokretanje diplomatskih pregovora između Rusije i SAD-a, te NATO saveza, dodavši da za ‘diplomatske rezultate treba vremena’.

Hrvatski ministar diplomacije danas će u Moskvi posjetiti i Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva, gdje se očekuje i bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Komentari

komentar

You may also like