Sastanak izraelskog premijera i Putina: o stanju u Siriji i iranskom nuklearnom sporazumu

Izraelski premijer Naftali Bennett i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se danas ujutro u Sočiju na prvim razgovorima licem u lice otkako je Bennett stupio na dužnost ranije ove godine. Putin je rekao Bennettu da dvojica imaju “mnogo problematičnih pitanja” za raspravu, ali i mnoge “dodirne točke i mogućnosti suradnje, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma”, prenosi The Times of Israel.

Ruski predsjednik također je rekao Bennettu,koji je postao premijer u lipnju, svrgavajući Benjamina Netanyahua nakon 12 godina, da se nada i očekuje da će se izraelsko-ruski odnosi nesmetano nastaviti.

Bennett je napomenuo da će par “razgovarati o situaciji u Siriji, kao i o naporima da se zaustavi iranski program nuklearnog naoružanja”. Premijer je dodao da će se razgovori između nacija “temeljiti na dubokoj povezanosti dviju zemalja. Smatramo vas pravim prijateljem židovskog naroda”, kazao je ruskom predsjedniku. Inače, u Izraelu živi preko 1,5 milijuna ljudi koji pričaju ruskim jezikom i čine oko 18% izraelske populacije. Riječ je o migrantima mahom pristiglih nakon raspada SSSR-a.

Razgovarali su o čitavom nizu aktualnih pitanja, kako bi ojačali veze između zemalja u gospodarskim, tehnološkim, znanstvenim i kulturnim pitanjima”. Premijer je također obavijestio ruskog predsjednika o naporima da se u Izraelu izgradi muzej u spomen na židovske vojnike koji su se borili u različitim vojskama tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući i u ruskoj Crvenoj armiji.

Rusija i Izrael razvili su bliske političke, gospodarske i kulturne veze koje su pomogle dvjema državama u rješavanju osjetljivih pitanja koja ih razdvajaju, poput situacije u Siriji gdje se Moskva udružila s Teheranom kako bi poduprla vladavinu sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

“Razgovarat ćemo i o situaciji u Siriji i nastojanjima da se zaustavi iranski vojni nuklearni program”, rekao je Bennett na početku razgovora s Putinom. Putin je rekao da Rusija “ulaže napore kako bi pomogla u obnavljanju sirijske državnosti i njezinom jačanju”. Napomenuo je da unatoč nekim neslaganjima s Izraelom u vezi sa situacijom u Siriji, “postoje i zajednički temelji i mogućnosti suradnje, posebno u smislu borbe protiv terorizma”, prenosi AP.





Izrael gleda na iransku prisutnost na svojoj sjevernoj granici kao na crvenu liniju i više je puta napadao, kako tvrde, objekte i konvoje oružja povezane s Iranom namijenjene libanonskom Hezbolahu. Ta militantna skupina koju podržava Iran borila se uz snage sirijske vlade u građanskom ratu u zemlji. Rusija vodi vojnu kampanju u Siriji od 2015. godine, pomažući Asadovoj vladi da povrati kontrolu nad većim dijelom zemlje. Moskva je također pomogla modernizaciji sirijske vojske, uključujući dodjelu sustava protuzračne obrane Asadovoj vojsci, te je sudjelovala i u obučavanju vojske.

Rusija i Izrael uspostavili su vojnu telefonsku liniju za koordinaciju operacija zračnih snaga nad Sirijom kako bi se izbjegli sukobi. Izrael često napada ciljeve povezane s Iranom u Siriji, dok je Rusija pružala podršku sirijskoj vladi. Godine 2018. dobre rusko-izraelske veze bile su ozbiljno testirane obaranjem ruskog ratnog aviona od strane sirijskih snaga kao odgovor na izraelski zračni napad. Tada je sirijska vojska pogrešno doživjela ruski izviđački avion misleći da je riječ o izraelskom avionu. Svih 15 članova ruske posade je poginulo. Moskva je tada optužila Izraela za “neodgovorne akcije” jer je najavila Rusiji napad samo minutu ranije, pa nisu imali vremena povući svoj izviđački Il-20 zrakoplov.

Moskva je također igra delikatnu diplomatsku igru ​​održavanja prijateljske veza i s Izraelom i s Iranom. Moskva je 2018. godine postigla dogovor s Teheranom da zadrži svoje borce dalje od Golanske visoravni kako bi udovoljila izraelskoj zabrinutosti zbog iranske prisutnosti u Siriji. Rusija je također jedna od međunarodnih strana koje su pregovarale s Iranom o nuklearnom sporazumu 2015. godine. Dogovor se raspao nakon što se tadašnji predsjednik Donald Trump povukao 2018. No, nova američka administracija sada pokušava oživjeti sporazum s drugim međunarodnim silama i to je korak kojem se Izrael protivi.





Komentari

komentar

You may also like