Sastanak Merkel-Putin: O Afganistanu i Navaljnom

Danas se zbio zadnji posjeti Angele Merkel Moskvi u ulozi kancelarke. Merkel i Putin dugu su na čelu svojih država i sastajali su se mnogo puta. Puno puta se nisu slagali, ali imali su korektnu komunikaciju. Tome je pomoglo i to što su ovoje vični u korištenju oba jezika.

“Vjerujem joj i vrlo je otvorena osoba  te doista ulaže iskrene napore u rješavanju kriza”, iako “podliježe ponekim ograničenjima”, rekao je ruski predsjednik o Merkel za njemački Bild u 2016.

Imaju pomalo šaljivo- provokatorski odnos. Osim što njemačkoj kancelarki Putin svaki put pokloni buket svijeća, on joj je 2006. poklonio plišanog psa. Iduće godine, u sred sastanka u Šočiju, Angelu Merkel je došao ponjuškati Konni, crni labrador ruskog predsjednika. Angela Merkel je bila vidno uznemirena. Merkel je poslije rekla da ju je kao malu ugrizao pas.

“Mislim da je ruski predsjednik dobro znao da nisam baš željna upoznati njegova psa, ali ga je donio sa sobom. Ali tako je to bilo. I možete vidjeti kako sam pokušavala ostati hrabra, tako da smo gledala u smjeru Putina, a ne psa.”, rekla je za Süddeutsche Zeitung. Putin je kasnije tvrdio da nije znao da se boji pasa.

Na ovom, posljednjem sastanku su se sukobili oko teme Alekseja Navaljnog. Navaljni je liječen u Njemačkoj. Test njemačkog laboratorija otkrio je da je otrovan s modernijom verzijom sovjetskog živčanog otrova. “Još sam jednom pozvala ruskog predsjednika da oslobodi Alekseja Navaljnog, a također sam jasno dala do znanja da ćemo ostati na tom zahtjevu”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare. Putin je odgovorio da njegov kritičar nije pritvoren “zbog svojih političkih aktivnosti”, već zbog drugih “kaznenih djela”, prenosi Euronews.

Dotakli su se teme Afganistana. Vladimir Putin je rekao: “Mora se zaustaviti neodgovorna politika nametanja stranih vrijednosti izvana, kao i poriv da se u drugim zemljama izgradi demokracija vođena iz drugih zemalja, ne uzimajući u obzir povijesnu, nacionalnu ili vjersku posebnost  druge zemlje i potpuno zanemarujući tradicije”. rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. Osvrćući se na propalu sovjetsku okupaciju Afganistana 1980 -ih, dodao je: “Dobro poznajemo Afganistan i sami smo naučili kako je strukturiran i koliko je kontraproduktivno pokušavati nametnuti oblik vladavine i javnog života koji mu je stran .Sada je važno spriječiti upad bilo koje vrste terorista u zemlje okolne Afganistanu”, prenosi Euronews.





Dok je Merkel opisala povratak talibana na vlast kao “gorak” događaj, Kremlj je zauzeo pomirljiviji ton prema ovoj skupini. Moskva ne odbija suradnju s talibanima, a visoki diplomat Sergej Lavrov nazvao je  “pozitivnim signalom” da skupina “izjavljuje i u praksi pokazuje svoju spremnost da čuje mišljenje drugih”, prenosi Al Jazeera.

Komentari

komentar





You may also like