Sastanak ministara u Luksemburgu: Grčka tvrdi da Rusija blokira humanitarnu pomoć

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u službenom je posjetu Luksemburgu. Ondje je, prije sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, izjavio da Rusija stvara prepreke u dostavi humanitarne pomoći opsjednutom Mariupolju, priopćilo je u ponedjeljak grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Sastanak Vijeća za vanjske poslove EU  održava se u ponedjeljak u Luksemburgu. Razgovori će se usredotočiti na podršku bloka Ukrajini. Vijeće bi trebalo odobriti 544 milijuna dolara vojnog financiranja, čime bi ukupna sigurnosna potpora EU Ukrajini iznosila 1,6 milijardi dolara od početka ruske invazije, piše Kathimerini.

Dendias je također najavio da će se tijekom sastanka razgovarati o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu i Libiji. Upozorio je da će, ako EU uskoro ne djeluje, ove dvije regije biti izložene preljevu od tekućeg ruskog napada na Ukrajinu.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak kako bi razgovarali o odgovoru Unije na rat u Ukrajini i najnovijim događajima u zonama sukoba na Bliskom istoku i Africi, uključujući Libiju, Mali i Jemen. Uz to,sudionici sastanka će procijeniti mogućnosti nastavka sankcija Rusiji, prenosi Anadolu Agency.

Ministri će također razgovarati o daljnjoj vojnoj pomoći ubojitim oružjem Ukrajini nakon prijedloga visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella o dodavanju dodatnih 500 milijuna eura (oko 544 milijuna dolara) potpore na već dodijeljenu milijardu eura (oko 1,09 milijardi dolara).

Komentari

komentar





You may also like