Sastanak Putin-Wang Yi: Odnosi između Rusije i Kine progresivno se razvijaju

Veliku pozornost ruske i svjetske javnosti privlači sinoćnji dolazak predsjednika Vijeća Centralnog komiteta Komunističke partije Kine za vanjske poslove (gdje se kreira kineska vanjska politika), člana Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i donedavnog ministra vanjskih poslova te zemlje Wanga Yia u Moskvu.

Sinoć se sastao s tajnikom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bliskim Putinovim suradnikom Nikolajem Patruševom (vidi poveznicu ispod teksta), a danas se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Nakon toga visokog kineskog dužnosnika primio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kako navodi tamošnji medij RIA Novosti, Putin je Yiu kazao kako Rusija očekuje posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“O tome smo se prije dogovorili. Razumijemo da postoji unutarnja politička agenda. Ali polazimo od toga da dok rješavamo sva pitanja vezana uz tu agendu, … polazimo od toga da provodimo naše planove i kroz osobne susrete, što će dati dodatni poticaj razvoju naših odnosa”, kazao je ruski čelnik, dodavši da je suradnja Moskve i Pekinga vrlo važna za stabilizaciju međunarodnog stanja.

Putin je izjavio kako se rusko-kineski odnosi progresivno razvijaju, dosežući nove granice, prenosi agencija TASS, te je zamolio kineskog gosta da kineskom predsjedniku Xi Jinpingu prenese najbolje želje, nazvavši ga prijateljem.





Kazao je da će cilj od 200 milijardi dolara u trgovini između Rusije i Kine biti postignut prije planiranog roka.

S druge strane, Wang Yi je šefu ruske države prenio iskrene pozdrave Xi Jinpinga, nakon čega je izjavio da je Peking spreman jačati stratešku suradnju s Moskvom u interesu dviju zemalja i cijelog svijeta.

“Odnosi između Rusije i Kine izdržali su pritisak međunarodne zajednice, stabilno se razvijaju i nisu podložni pritisku trećih strana”, – kazao je kineski dužnosnik.





U razgovoru s Sergejem Lavrovom Wang Yi je ponovio kako Kina, usprkos nestabilnosti svjetske situacije, ostaje predana razvoju odnosa s Rusijom.

Dodao je da će na svojoj dužnosti nastaviti s naporima za razvoj odnosa između dviju država.

Wang Yi je naglasio kako uz strateško usmjerenje kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške suradnje u novoj eri održavaju visok zamah razvoja.

“Uvijek smo opredijeljeni za multipolarnost, čvrsto se protivimo jednostranom djelovanju i hegemoniji i uvijek čvrsto tražimo razvojni put naših zemalja u skladu s nacionalnim obilježjima, kao i zaštitu suvereniteta i sigurnosti našeg razvoja. Također stalno otključavamo potencijal za višestruku suradnju između Kine i Rusije,” zaključio je član Politbiroa CK KPK u Moskvi nakon razgovora s Lavrovom.

“Naši se odnosi razvijaju pouzdano i dinamično, a usprkos velikim turbulencijama na svjetskoj sceni, pokazujemo solidarnost, spremnost da branimo međusobne interese temeljene na poštivanju međunarodnog prava i središnje uloge Ujedinjenih naroda” – kazao je Lavrov.

Patrušev-Wang Yi: Rusija i Kina zalažu se za pravedniji svjetski poredak

 

Komentari

komentar

You may also like