Sastanak Putina i Lukašenka: Zapad je šutio kada je spušten avion bolivijskog predsjednika

Jučer su se u Soči sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko. Iako tvrde da je sastanak dogovoren prije incidenta u bjeloruskom zračnom prostoru, svakako je i to bila tema razgovora. Pitanje što se dogodilo 23.5. i s kojim motivom glavni je fokus trenutne svjetske diplomacije. Čelnici G7 su zatražili hitno oslobađanje uhićenog novinara i kritičara Lukašenka. SAD su sinoć najavile sankcije Bjelorusiji.

Brojni analitičari tvrde da Lukašenko ne bi ni naredio presretanje putničkog zrakoplova i uhićenje novinara da nema podršku Moskve. Iako je Rusija odbila letove iz  EU, tvrde da je to bilo zbog tehničkog razloga unošenja velikog broja novih ruta koje više ne idu preko Bjelorusije. Ranije je ministar VP Rusije, Lavrov nazvao potez Bjelorusije “racionalnim” zbog zaštite sigurnosti.

Putin je na otvaranju sastanka opisao sadašnju diplomatsku situaciju kao “izljev emocija”, prenosi TASS. Lukašenko se požalio Putinu kako EU “pokušava stvoriti nama probleme” i “destabilizirati na razini kako je bilo u kolovozu”, referirajući se na masovne prosvjede u Bjelorusiji. Također, najavio je pokazati ruskom predsjedniku “tko su ti ljudi” koji pokušavaju naštetiti Bjelorusiji kroz tajne dokumente koje je, navodno, donio u aktovki na sastanku na odmaralištu uz Crno more, prenosi Financial Times. Nema još specifičnijih informacija o tome što je Lukašenko htio pokazati.

Vrlo zanimljiv dio sastanka je bio kada se Vladimir Putin prisjetio donekle sličnog incidenta iz 2013.: ” Avion s bolivijskim predsjednikom bio je prisiljen sletjeti. Predsjednik je bio izveden izvan svog aviona, a reakcije nikakve, tišina.”.Ruski predsjednik je, naravno, mislio na reakcije Zapada i htio ukazati na dvostruke standarde međunarodne diplomacije. Naime, predsjednik Bolivije Evo Morales bio je prisiljen sletjeti u Austriji gdje je njegov avion pretražen bez najave i zadržan 14 sati zbog sumnje da je na avionu “zviždač” Edward Snowden i da će pri dolasku u Boliviju dobiti azil.

 





Komentari

komentar

You may also like