Sastanak ruskog i iranskog šefa diplomacije: na „tapeti“ bio i Bolton

Dana 23. lipnja, u SAD-u je počela prodaja kontroverznog memoarskog uratka – knjige bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Ta se 600-stranična knjiga bazira na Boltonovim sjećanjima iz doba njegovoga rada u Bijeloj kući i većim je dijelom usmjerena na  ismijavanje i ocrnjavanje predsjednika Trumpa i ukazivanje kako na njegovu navodnu nesposobnost, tako i na njegovu navodnu zlouporabu ovlasti i nanošenje šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti. Za ovu temu podsjećamo samo na jedan mali segment iz njezinog sadržaja, gdje Bolton navodi kako je u lipnju 2018.g., u vrijeme sastanka u Moskvi, ruski presjednik Vladimir Putin njemu (Boltonu) kazao kako Moskva nije zainteresirana za očuvanje iranske nazočnosti u Siriji.

A upravo su se te teme, između ostaloga, u sinoćnjem razgovoru dotakli ruski šef diplomacije Sergey Lavrov i njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif. Na zajedničkoj medijskoj konferenciji njih su dvojica komentirali spomenutu Boltonovu izjavu iz njegovog memoarskog uratka. Tako je Lavrov kazao kako Bolton nije imao nikakve osnove citirati predsjednika Putina, „jer on tako nešto nikada nije kazao“. „Nije u našoj tradiciji i tim više ne u pravilima predsjednika Putina osobno, željeti raspravljati o takvim stvarima iza leđa naših partnera. Mi aktivno surađujemo s Turkom i Iranom u Siriji“, kazao je Lavrov, i naglasio kako neće komentirati razloge pisanja memoara takvoga tipa od strane smjenjenih amerčkih službenika.

S druge strane iranski ministar vanjskih poslova Zarif izjavio je kako u Teheranu ne vjeruju riječima Johna Boltona i da one „ne odgovaraju stvarnosti i onoj razini suradnje koju Iran ostvaruje s Rusijom i Turskom na izgradnji mira, stabilnosti i spokoja u Siriji“. Takve „zvučne epizode“ Boltonu su nužne kako bi povećao interes za svoju knjigu, „ali ni u Teheranu, ni u Moskvi u te riječi ne vjeruje nitko“, naglasio je iranski šef diplomacije.

Je li ili nije Vladimir Putin mogao izreći nešto slično osobi sebi puno nižega ranga, k tomu još i  iz Rusiji suparničke države ostavljamo na prosudbu vama. Ali ono što se sa sigurnošću može reći je to, da je ovaj Boltonov citat iz njegove knjige definitivno usmjeren na „zabijanje klina“ u rusko-iranske odnose, s obzirom kako on nema direktne veze sa samim Trumpom i njegovom „negativnom ulogom“ po Sjedinjene Države, što je i intencija čitavog Boltonovog memoarskog uratka.

John Bolton i dalje nastoji ostati što aktivniji i prisutniji u amaričkoj ali i svjetskoj javnosti, o čemu svjedoči i njegov novi intervju za izvjesni španjolski medij o Venezueli i njegovim i Trumpovim potezima vezanim uz pokušaj svrgavanja tamošnjeg predsjednika Nicolasa Madura, o čemu možete pročitati na poveznici ispod teksta.

Bolton: „Trump se želi sastati s Madurom, a ja mislim da bi to bilo pogrešno“





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like