Sastanak Scholza i Putina: Njemački kancelar je odbio ruski PCR test kao i Macron

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, no odbio se podvrgnuti testu PCR prije sastanka, prenosi njemački dpa.

Umjesto ruskog testa, Scholz je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduvjet za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimir Putinom, rekli su izvori iz njemačkog izaslanstva. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedan je također odbio podvrgnuti se ruskom PCR testu prije sastanka s Putinom, a jedan od Macronovih suradnika je kazao za Reuters kako je razlog strah da DNK francuskog predjsednika dođe u ruke Rusije. Razgovori Macrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak. Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Putin i Macron stajali su udaljeni nekoliko metara.

Scholz je zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata, a misija je osjetljiva jer je Njemačka najveći ruski trgovinski partner u Europi. Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve. Ipak, Berlin, za razliku od mnogih drupih zapadnih država, odbija slati oružje Ukrajini. Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao “neshvatljivo”. Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama. Biden je na zajedničkoj presici s njemačkim kancelarom rekao da plinovod Sjeverni tok 2 koji povezuje Njemačku i Rusiju neće zaživjeti u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Komentari

komentar





You may also like