Sastanak šefova američke i ruske objavještajne agencije u Ankari

Direktor američke Središnje obavještajne agencije William Burns nalazi se u Ankari kako bi razgovarao sa svojim kolegom iz ruske obavještajne službe kako bi prenio poruku o posljedicama bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije, kazao je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće, piše Reuters.

“On ne vodi nikakve pregovore. Ne raspravlja o rješavanju rata u Ukrajini”, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, dodajući da će Burns pokrenuti i slučajeve zatočenih Amerikanaca u Rusiji.

O američko-ruskom kontaktu u Turskoj prvi je izvijestio ruski list Kommersant. Citiran je neidentificirani izvor koji je rekao da će Sergej Nariškin, šef ruske vanjske obavještajne službe SVR, prisustvovati razgovorima.

Veze između Washingtona i Moskve pale su na najgore u desetljećima otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači. Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini potakle su zabrinutost oko eskalacije.

Bijela kuća je objavila da Burns, bivši američki veleposlanik u Rusiji, neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima s Nariškinom. Ukrajina je unaprijed obaviještena o Burnsovom putu u Tursku, rekao je dužnosnik. Burns ne razgovara o nagodbi po pitanju rata u Ukrajini, nego prenosi poruku o posljedicama ruskog korištenja nuklearnog oružja, dodao je dužnosnik.

Burns se sastao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom 2021. godine u ime predsjednika Joea Bidena u pokušaju da prenese zabrinutost Washingtona o gomilanju ruske vojske oko Ukrajine.





Osim rata, Rusija i SAD imaju pregršt neriješenih pitanja o kojima trebaju razgovarati, od produžetka ključnog sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja i crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica do moguće zamjene zatvorenika te rata u Siriji.

Nadopuna:

Razgovori između Rusije i Sjedinjenih Država održani su u ponedjeljak u Ankari, izvijestila je novinska agencija Tass, pozivajući se na glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.





Bijela kuća potvrdila je Newsweeku da izaslanstva Sjedinjenih Država i Rusije trenutno vode razgovore u Turskoj. “Bili smo vrlo otvoreni oko činjenice da imamo kanale za komunikaciju s Rusijom o upravljanju rizikom, posebno nuklearnim rizikom i rizicima za stratešku stabilnost”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Newsweek.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like