Sastanak šefova država i vlada EU u Portu

U subotu, 8. svibnja, u portugalskom gradu Portu održat će se neformalni sastanak šefova država i vlada članica EU. Portugal, naime, do kraja lipnja predsjeda Vijećem EU.

Posljednjih godina Bruxelles tradicionalno održava ovakve sastanke na vrhu upravo 8. svibnja, u svezi obilježavanja obljetnice završetka Drugog svjetskog što se obilježava i kao Dan Europe.

Što se tiče službenog dnevnog reda sastanka, on je posvećen budućnosti EU, oporavku od pandemije koronavirusa i raspravi o svim povezanim problemima, uključujući i postupak cijepljenja.

Na marginama sastanka održat će se i summit EU-Indija, ali preko interneta, zbog brzog širenja zaraze Covida-19 u ovoj zemlji. Šefovi država EU tako će video-linkom razgovarati s indijskim premijerom Narendrom Modijem o međusobnom strateškom partnerstvu.

Međutim, neće svih 27 čelnika zemalja EU osobno nazočiti portugalskom sastanku. Tako zbog epidemiološkog stanja u EU, u Porto neće stići  njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je radije odabrala video vezu kao platformu za svoje gostovanje.

Na sastanku bi se moglo razgovarati i o pogoršanim odnosima Bruxellesa i Moskve, iako to nije službeno potvrđeno.
Međutim, donošenje konačnih dokumenata u svezi tih odnosa odgodit će se najvjerojatnije do 25. svibnja, kada se održava poseban summit o odnosima EU i RF, koji su dodatno narušeni nakon poteza Češke povezanih s optužbama protiv Rusije za umiješanost u eksploziju skladišta oružja u Vrbetici 2014. g. i protjerivanja 18 ruskih diplomata, kao i posljedičnog ruskog odgovora oko protjerivanja 20 čeških diplomata. Odnosi između Moskve i Bruxellesa dodatno su narušeni i nakon nedavnog usvajanja pravno neobvezujuće proturuske deklaracije od strane Europskog parlamenta – EP, kojom se od institucija EU traži uvođenje novih proturuskih sankcija, na što je Moskva odgovorila zabranom ulaska u RF predsjednika EP Davida Sassolija i europske povjerenice Vere Yurove.

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like