Sastanak Trump-Duda: odnosi SAD-a i Poljske jačaju paralelno sa slabljenjem onih s Njemačkom

Kako se zaoštravaju američko-njemački odnosi, tako jačaju oni između SAD-a i Poljske. Naime, Poljska je, uz baltičke države bivšeg SSSR-a, jedna od najvećih saveznica vanjske politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u EU, a time i jedna od glavnih „kočnica“ uspostave jedinstvene vanjske politike Europske unije. Zato, nakon najnovijeg pogoršanja odnosa između Washingtona i Berlina uzrokovanog Trumpovom najavom povlačenja dijela američkih vojnika s njemačkog teritorija i njihovog povratka u SAD i djelomičnog razmještaja u Poljsku, niti ne čudi današnja vijest koja govorio o tome, kako se u narednim danima očekuje susret poljskog predsjednika Andrzeja Dude i američkog čelnika Donalda Trumpa.

Radi se o insajderskoj informaciji iz američke administracije, koju je, u srijedu, 17. lipnja, objavio portal Politico. Navodno Duda već idućega tjedna kreće na put u Washington. Tamo bi se trebalo razgovarati o izgradnji postojane američke vojne baze  u Poljskoj „Fort Trump“ (Trump, očito, voli kada se njegovo ime koristi kao toponim, pa je tako prošloga tjedna i jedno novoizgrađeno izraelsko naselje na Golanskoj visoravni i službeno dobilo naziv Ramat-Trump (Trumpova uzvisina), u znak zahvalnosti izraelskog državnog vrha za američko priznanje izraelskog suvereniteta nad tim okupiranim prostorom pod stvarnim suverenitetom Sirije, (vidi poveznicu ispod teksta).

Podsjećamo: sinoć je američki predsjednik Donald Trump potvrdio vijest o smanjenju američkog vojnog kontingenta u Njemačkoj, dok je poljski šef diplomacije Jacek Chaputowitz, u vrijeme jučerašnjeg boravka u Berlinu, na upit novinara o izgradnji američke baze „Fort Trump“ izjavio slijedeće: „Ja smatram kako će deklaracija iz lipnja 2019. g. o povećanju prisustva američke vojske u Poljskoj biti realizirana. Nema nikakvih signala od strane američke administracije o tome da bi bilo drukčije.“

Zahvalnost za potporu okupaciji. Netanjahu naselje na Golanu naziva „Trumpovom visoravni“

 





Komentari

komentar

You may also like