Sastanak Trump–Xi Jinping može biti odgođen za lipanj

Susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnika Xi Jinpinga, koji bi morao označiti kraj trgovinskog rata između dvaju najvećih gospodarstava svijeta, može biti odgođen za lipanj ove godine, priopćio je medij South China Morning Post (SCMP), pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom po tom pitanju.

Sastanak dvojice vođe prvotno je trebao biti održan 27. ožujka u privatnom Trumpovom ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi, da bi američki veleposlanik u Pekingu Terry Branstad izjavio kako se on odgađa jer se na sporazumu još uvijek radi. Kasnije su se pojavile informacije da se susret dvojice čelnika odgađa za mjesec travanj. Međutim i taj travanjski sastanak, kako piše spomenuti medij iz Hong Konga, malo je vjerojatan i vjerojatnije je kako će biti održan tek u lipnju. U međuvremenu se intenzivno radi na postizanju trgovinskog sporazuma. Međutim, u Trumpovoj administraciji pojavila su se razmimoilaženja tj. neslaganja u odnosu na sporazum s Kinom, kazao je izvor SCMP-a. Ona se najviše odnose na to, koliko će velika važnost biti posvećena mehanizmu osiguranja kineske provedbe svojih obveza u okviru budućeg sporazuma.

Podsjećamo: prošli tjedan kineska agencija Xinhua izvijestila je kako je nakon telefonskog rzgovora u četvrtak, između kineskog potpredsjednika vlade i glavnih američkih pregovarača Roberta Lighthizera i ministra financija Stevena Mnuchina, postignut „konkretan napredak“. S druge strane, predsjednik Trump je izjavio kako će u slijedećih nekoliko tjedana biti poznata sudbina trgovinskog sporazuma s Kinom, koja se, kako kaže, ponaša vrlo kooperativno, a ako se sporazum potpiše, o njemu će Amerkanci moći „još dugo pričati“.

Za sada nije izvjesno gdje bi se lipanjski sastanak mogao održati, a spominje se mogućnost i japanske Osake, gdje će se održati summit G20 i na koji će stići i kineski čelnik Xi Jinping.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like