Sastanak Xi Jinpinga i japanskog premijera Fumija Kishide

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je kineskom čelniku Xi Jinpingu sinoć da je zabrinut oko regionalne sigurnosti u jeku rastućih napetosti u Aziji zbog kineskih pomorskih ambicija. Kineska državna televizija CCTV citira Xija koji je rekao Kishidi da bi Kina i Japan trebali produbiti povjerenje, područja suradnje i regionalne integracije te se oduprijeti “sukobu i konfrontaciji”.

Dvojica čelnika sastala su se u Tajlandu na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), obilježavajući prve razgovore na najvišoj razini vodstva između dviju zemalja u gotovo tri godine. Regionalne napetosti rastu zbog Tajvana, koji Peking smatra svojim teritorijem. Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, a u kolovozu je organizirala ratne vježbe u blizini otoka kao odgovor na posjet Nancy Pelosi tom otoku. Demokratski izabrana vlada u Taipeiju odbacuje tvrdnje Pekinga i kaže da samo njeni ljudi mogu odlučiti o njegovoj budućnosti.

Japan je podnio diplomatsku žalbu u kolovozu nakon što je pet balističkih projektila koje je lansirala kineska vojska palo u ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana, u blizini spornih otoka poznatih kao Senkaku u Japanu (Diaoyu ih zovu u Kini). “Ponovio sam važnost mira i sigurnosti u Tajvanskom tjesnacu”, rekao je Kishida novinarima nakon summita i nastavio: “Prenio sam svoju ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom kineskom moru, uključujući otočje Senkaku, kao i zbog kineske vojne prisutnosti, poput njihovog lansiranja projektila”, dodao je Kishida, a prenio ga je Nikkei. Xi je Kishidi rekao da pitanje Tajvana treba rješavati ispravno i u dobroj vjeri jer se dotiče političkih temelja i temeljnog povjerenja kinesko-japanskih odnosa, navodi CCTV.

Xi je zatim rekao da se “Kina ne miješa u unutarnje stvari drugih zemalja, niti prihvaća da se bilo tko miješa u unutarnje stvari Kine pod bilo kojom izlikom”. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Japanu na zabrinutosti, rekavši da je “uvijek pozdravilo pažnju međunarodne zajednice na situaciju u Tajvanskom tjesnacu i usvajanje pozitivnih mjera koje će pomoći u održavanju regionalnog mira”.

Japanski premijer je u govoru na istočnoazijskom summitu održanom u Kambodži prošlog tjedna otvoreno kritizirao Kinu zbog “kršenja” japanskog suvereniteta u Istočnom kineskom moru. Međutim, Xi je diplomatski rekao da se “po pitanju pomorskih i teritorijalnih sporova trebamo pridržavati konsenzusa o već postignutim načelima i pokazati političku mudrost i predanost pravilnom upravljanju razlikama”.

Činjenica da je Xi pristao sjediti s Kishidom za stolom u Bangkoku unatoč otvorenim kritikama nekoliko dana prije daje težinu sastanku, rekao je Rumi Aoyama, profesor kineske vanjske politike na japanskom Sveučilištu Waseda. Analitičari kažu da je Xijev natrpan raspored bilateralnih sastanaka na summitu G20 u Indoneziji, koji je završio u srijedu, i sličan raspored na summitu APEC-a bio djelomično vođen uočenom potrebom da se uravnoteži globalni utjecaj SAD-a na njegove saveznike, uključujući Japan. Kishida je također rekao novinarima da se dogovorio sa Xijem da ponovno otvori diplomatske kanale komunikacije, a japanski ministar vanjskih poslova trebao bi posjetiti Kinu u bliskoj budućnosti.





Komentari

komentar

You may also like