Sastanci G7 i NATO: Teme će biti pritisak na Rusiju i Kinu

Čelnici skupine sedam bogatih demokracija G7 i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini sljedećeg tjedna, naglašavajući pritom svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su visoki američki dužnosnici, prenosi Reuters.

Predsjednik Joe Biden odlazi u Madrid na summit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obvezama i o novim položajima snaga, a Washington će najaviti korake za jačanje europske sigurnosti.

Uključivanje, po prvi put, čelnika iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na summitu NATO-a ima za cilj pokazati da rat u Ukrajini nije umanjio fokus zapadnih zemalja na Kinu, kažu dužnosnici.

Od čelnika G7 također se očekivalo da će se pozabaviti kineskim “prisilnim ekonomskim praksama”, koje su posljednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan od dužnosnika.

Novi strateški koncept

“Ruski rat protiv Ukrajine potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta”, rekao je drugi dužnosnik i dodao: “To također pokazuje kako nas Ukrajina ne tjera da skidamo pogled s Kine. Zapravo, upravo suprotno.”

Zapravo, novi strateški koncept koji će podržati čelnici NATO-a bavit će se prijetnjama koje predstavljaju i Rusija i Kina, rekao je dužnosnik.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorit će na oba sastanka virtualno, izlažući svoj plan borbe i sigurnosnu pomoć potrebnu njegovoj zemlji da ga provede, rekli su američki dužnosnici.

Biden će se bilateralno sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, čija zemlja ove godine predsjedava G7, a u Madridu će se sastati sa španjolskim predsjednikom Pedrom Sanchezom i španjolskim kraljem.

Nije bilo najave o bilateralnom sastanku između Bidena i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, koji blokira planove za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali je jedan od dužnosnika rekao da je Washington uvjeren da će zabrinutosti Turske biti riješene i da se može postići konsenzus.

Komentari

komentar

You may also like