Satelitske snimke uništene brane osporavaju izvješća i otvaraju nova pitanja

Pitanje o tome tko stoji iza uništavanja brane i koji je cilj tog uništavanja trenutno je u fokusu medija.

Sjetimo se, Zelenski je rekao da su ruski “teroristi” u okrilju noći, u 2:50 uništili branu uništavanjem same strukture brane. Dakle, mislio je na postavljene eksplozive.

S druge strane, Vladimir Saldo, proruski vršitelj dužnosti guvernera Hersonske regije, ranije je izvijestio da je noću ukrajinska vojska izvršila napad na HE Kahovka, vjerojatno iz raketnog sustav Olha MLRS-a. Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili koji su pokrenuli nekontrolirano ispuštanje vode, tvrdi. To tvrdi i Vladimir Leontev, još jedan proruski dužnosnik iz regije koji je na ruskoj televiziji rekao da je brana uništena u “seriji” ukrajinskih napada.

Naime, obje strane su se još od prošle godine međusobno optuživale za planiranje da se brana uništi. Zanimljivo je da je krajem prošle godine, ukrajinski general Andrij Kovalčuk za The Washington Post rekao da je razmišljao o uništavanju brane. Ukrajinci su, rekao je, čak izveli probni napad s lanserom HIMARS na jednu vrata brane Nova Kahovka, napravivši tri rupe u metalu da vide može li se voda Dnjepra dovoljno podići da spriječi ruske prijelaze, ali ne i da poplavi sela u blizini.

Također, Vladimir Rogov, proruski dužnosnik postavljen u regiji Zaporožje, rekao je danas da se brana urušila “zbog prethodne štete i pritiska vode”. Ta izjava je kontradiktorna s onom iz Kijeva, ali djelomično kontradiktorna i s navodima drugih ruskih i proruskih dužnosnika. Nažalost, nije rekao na koju “prethodnu štetu” misli i kada se takva šteta dogodila.

Sada su objavljene i satelitske snimke koje je američka tvrtka Maxar uslikala jučer u 12:15 sati (dakle, malo iz podneva) po lokalnom vremenu. Ta satelitska snimka je naslovna fotografija ovog članka. Na njoj je jasno da je dio kolnika i brane već oštećen. Ovu vijest je prenio britanski Sky News. Doduše, otvor je vjerojatno rezultat ottvaranja vrata brane i znatno manji od onoga na koje ukazuju današnje snimke (na dnu članka). Dakle, jučerašnje satelitske snimke barem djelomično osporavaju tvrdnje Zelenskog da je brana raznesena eksplozivom jutros. Moguće je da su jutrošnje eksplozije (bilo od ruskih eksploziva ili ukrajinskog raketnog napada) zapravo “dokrajčile” već djelomično oštećenu branu.





Novije informacije: Sve više stručnjaka za statiku i brane u brojim medijima govore da je gotovo nemoguće branu uništiti gađanjem, već da je potrebno postaviti nekoliko stotina kilograma eksploziva na točno određena mjesta. Samo ruska strana je imala pristup da to i učini. Više o dokazima da je branu minirala ruska strana ovdje.

Poruke o brani iz Moskve, kao i objašnjenje ministra Šojgua zašto ukrajinskoj vojsci odgovara urušavanje brane, pročitajte ovdje.

Dosta kasnije se oglasila i Bijela kuća. Rekli da još ne znaju što se dogodilo kod probijanja brane i da rade s Ukrajincima na prikupljanju informacija. Izjavu pročitajte ovdje.





Foto: Twitter/ Ryan McBeth

Komentari

komentar

You may also like