Saudijska Arabija gubi bitku na azijskom tržištu nafte od Rusije i Irana

Saudijska Arabija gubi vodstvo na azijskim naftnim tržištima, ne izdržavši konkurenciju s Rusijom i Iranom. O tome piše američki The Wall Street Journal.

Analitičari smatraju kako je to potvrdila i nedavna ostavka saudijskog ministra za naftu Ali bin Ibrahima Al-Naimija.

WSJ kao primjer navodi suradnju Saudijske Arabije i Kine. Za Kineze je Saudijska Arabija dugo godina bila glavni opskrbljivač nafte, međutim, u 2015. godini kineske narudžbe znatno su smanjene. S druge strane, za prvi kvartal 2016. godine Rusija je povećala izvoz nafte u Kinu za čak 42 posto.

Analitičari smatraju kako geografski položaj Rusije predstavlja jednu od najvažnijih prednosti te zemlje s drugim „igračima“ na azijskom naftnom tržištu. A tu je još i fleksibilnost pri sklapanju poslova koje Moskva predlaže svojim partnerima. Jedan od potvrde toga jest i ugovor između Gazproma i drugog gospodarstva svijeta, u kojem stoji, kako Kina rusku naftu može plaćati i u juanima.

Saudijska Arabija problema ima i na japanskom tržištu. Tamo su isporuke njihove nafte pale za 4 posto, a u isto vrijeme dostava ruske nafte povećala se za 1 posto.

U Indiji je ruska naftna tvrtka „Rosneft“ kupila veliki udio tvrtke Essar Oil, vlasnika druge po veličini indijske privatne rafinerije nafte.





Položaj Irana na azijskim tržištima također se zamjetno učvršćuje. „Islamska Republika, kojoj su ove godine ukinute gospodarske sankcije, ponovno je počela povećavati proizvodnju nafte. Analitičari prognoziraju, kako će Azija postati glavno tržište na kojem Iran može zauzeti ozbiljan udio od Saudijske Arabije i drugih velikih dobavljača“, piše WSJ.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like