Saudijska Arabija ispraznila američke spremnike nafte

Spremnici za čuvanje nafte u najvećoj američkoj rafineriji u Port Arthuru, savezna država Texas, generacijama su bili ispunjeni saudijskom naftom, piše Bloomberg.

Ta rafinerija, Motiva, pripada saudijskom državnom naftnom divu „Aramco“ od 1988.g., od kada Motiva Saudijskoj Arabiji jamči strateški položaj na najvećem svjetskom energetskom tržištu – onom američkom.

Tankeri, koji su prevozili milijune barela mjesečno nafte sorte Arab Light iz saudijskih izvoznih terminala u Potr Arthur, svjedočili su o snazi energetskih i političkih sveza Rijada i Washingtona. Ali sada u Teksas uplovljava vrlo malo brodova iz Saudijske Arabije. Od srpnja „Aramco“ je smanjio isporuke, želeći isprazniti spremnike nafte ne samo u Motivi već i u drugim mjestima diljem SAD-a, što je dio plana povećanja cijena nafte, čak i ukoliko bude potrebno žrtvovati cijenjeno američko tržište.

Ali najviše od svih stradala je rafinerija Motiva, iako su i ostali američki nafto-prerađivački sustavi, od El Segunda u Kaliforniji, do jezera Lake Charles u Louisiani također pretrpjeli štete. Kao rezultat, izvoz saudijske nafte u SAD prošlog je mjeseca pao na minimum u posljednjih 30 godina.

„Pad je vrlo ozbiljan“, izjavio je Amrita Sen, glavni naftni analitičar tvrtke Energy Aspects Ltd. iz Londona. „Nije toliko stvar u tome što je izvoz Saudijska Arabije nizak, koliko u tome da je izvoz ostao nizak tijekom nekoliko mjeseci“.

Čini se kako je američka namjera oslobađanja od ovisnosti o saudijskoj nafti, čemu su težili predsjednici Jimmy Carter i George W. Bush, gotovo postigla svoj cilj, ali to je rezultat izbora dostavljača, a ne klijenta.
Prema informacijama Bloomberg News, u listopadu su Sjedinjene Države uvozile dnevno svega 525 tisuća barela saudijske nafte, što je najniži pokazatelj od svibnja 1987.g., a u posljednjih deset godina uvoz saudijske nafte kretao se na razini od 1,5 milijuna barela dnevno.

Smanjenje saudijskog izvoza dio je široke inicijative organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u borbi s globalnim zasićenjem na naftnom tržištu, koje je isprovociralo pad cijena 2014.g. Kartel OPEC i njegovi saveznici koji ne ulaze u tu organizaciju, uključno i Rusija, planiraju krajem studenog održati sastanak u namjeri produljenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja 2018. godine. O tome smo više pisali jučer .

Saudijska Arabija, koja se proteklih desetljeća borila za drugu poziciju po količini izvoza nafte u SAD (iza Kanade), prošlog mjeseca je po prvi put od 1990.g. pala na 4. mjesto, smjestivši se iza Iraka i Meksika. Smanjenje isporuka je bilo toliko dramatično, da je Motiva u srpnju kupila istu količinu nafte kao iz Saudijske Arabije (4,01 milijun barela) i u Iraku (3,96 milijuna barela).

Saudijska nafta je u srpnju činila svega 36% uvezene nafte rafinerije Motiva, u usporedbi s tipičnih 70-90% koliko je bilo mjesec ranije. U kolovozu  je na udio saudijske nafte otpadalo manje od polovice uvoza rafinerije Motiva.

Podmetnuta eksplozija naftovoda u Bahreinu utječe na rast cijena nafte
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like