Saudijska Arabija negira ‘političke motive’ iza smanjenja proizvodnje nafte

Suočena s protivljenjem SAD-a, Saudijska Arabija je u srijedu odbacila optužbe da politički motivi stoje iza odluke grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanji proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno, javlja Anadolu.

“Saudijska Arabija ne politizira naftu. Ne vidimo naftu kao oružje. Vidimo naftu kao našu robu. Naš cilj je unijeti stabilnost na tržište nafte”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir za CNN. Dodao je da je odluka čisto ekonomska “kako bi se održala stabilnost na tržištima nafte”. “Saudijska Arabija je na strani pokušaja osiguravanja stabilnosti naftnih tržišta”, rekao je al-Jubeir, dodajući da nije na strani Rusije po ovom pitanju.

U utorak je američki predsjednik Joe Biden upozorio Saudijsku Arabiju da će se suočiti s posljedicama smanjenja proizvodnje nafte, dodajući da će Washington “preispitati” svoj odnos s Rijadom. “Bit će nekih posljedica za ono što su učinili s Rusijom”, rekao je Biden u intervjuu za CNN. Njegove su primjedbe uslijedile nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije od 5. listopada, također poznate kao OPEC+, da smanje proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno počevši od studenog.

Z. Meter: OPEC+ šokirao Bijelu kuću! Tektonske promjene na globalnom energetskom tržištu

 





Komentari

komentar

You may also like