Saudijska Arabija: počinju financijski problemi i restrikcije

Saudijska Arabija, čiji se proračun gotovo u cijelost temelji na proizvodnji i prodaji nafte, s obzirom na niske cijene „crnog zlata“ na svjetskom tržištu sve više počinje osjećati probleme financijske prirode. Naime, proračunska ravnoteža te zemlje održiva je jedino uz cijenu nafte od oko 85 dolara za barel, što je u prethodna dva i pol mjeseca izgledalo kao san s obzirom kako su se njezine cijene nejčešće kretale na razini od oko 15 dolara za barel, a povremeno su znale (po prvi put u povijesti) imati i negativan predznak tj. padati ispod nule što znači da se nafta praktički nudila besplatno ili su trgovci kupcima čak i plaćali samo da ju kupe – s obzirom na stvorene goleme naftne viškove i manjak skladišnih kapaciteta. Zbog takvog razvoja stanja, koje je, to treba naglasiti, Rijad isprovocirao sam, pokrećući „naftni rat“ s Rusijom i oslanjajući se na svoje velike devizne pričuve, vlada saudijskog Kraljevstva morala je posegnuti duboko u „džep“ kako bi podmirivala tekuće obveze i održavala stabilnost gospodarstva.

S tim u svezi vlada u Rijadu upravo je izvijestila o smanjenju svojih rashoda za 26,6 milijardi dolara. Taj potez uključuje zaustavljenje rashoda za pojedine životne potrebe, kao i povećanje poreza na dodanu vrijednost za tri puta, što bi, prema mišljenju vlade, moralo učvrstiti državne financije, stradale od pada cijena i potražnje za naftom.

„Subvencije na potrošačku košaricu bit će zaustavljene od 1. lipnja, a porez na dodanu vrijednost bit će povećan s 5% na 15% od 1. lipnja“, izjavio je saudijski ministar financija.

Ostale mjere uključivat će ukidnje ili zaustavljanje pojedinih operativnih i kapitalnih rashoda za niz državnih institucija, i smanjenje kredita, planiranih za pojedine državne inicijative, uključno i projekt Vision 2030. Podsjećamo kako se tim planom (projektom), usvojenim sredinom 2016. g. na inicijativu prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, predviđalo podizanje saudijskih prihoda koji nisu od nafte na 160 milijardi dolara do 2020. g. odnosno 267 milijardi dolara do 2030. godine.

Pojedini analitičari predviđaju kako bi se Saudijska Arabija vrlo brzo mogla susresti s velikom financijskom krizom s obzirom na brzo smanjenje financijskih rezervi. One su u ožujku pale za rekordnih 27 milijardi dolara.

Prema navodima Al Jazeere, u 2014.g., kada su cijene nafte počele padati, rezerve Saudijske Arabije iznosile su 375 milijardi dolara, a za svega tri godine smanjile su se gotovo za trećinu, pričemu se sav taj pad odnosio na financiranje proračunskog deficita. Financijske rezerve te zemlje trenutačno iznose 473 milijarde dolara. Ovdje bismo dodali i kao je deficit Sudijske Arabije bio vrlo visok još i prošle godine, kada je iznosio preko 6%.
Sve navedeno stvara pritisak na nacionalnu valutu rial, koji je vezan uz dolar, ali prije ili kasnije može biti gurnut u „slobodnu plovidbu“.

 

Komentari

komentar

You may also like