Saudijska Arabija pokrenula potpuni trgovinski rat protiv Turske

Potpuni trgovinski rat pokrenula je najmoćnija arapska država Saudijska Arabija protiv svoje najveće konkurentice za utjecaj na Bliskom istoku i u islamskom svijetu uopće – Turske.

Jučer je predsjednik Gospodarske komore Saudijske Arabije Ajlan al-Ajlan pozvao na bojkot „svega turskoga“, uvoza iz te zemlje, dok je „obvezom svakoga Saudijca, tvrtki i potrošača“ nazvao prekid bilo kakvih veza s Turskom u sferi investicija i turizma.

Ovaj poziv na bojkot uslijedio je nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 1. listopada u turskom parlamentu izjavio kako su pojedine zemlje Perzijskog zaljeva „nanišanile“ Tursku i „provode politiku destabilizacije bliskoistočne regije“ (info, Al-Arabiya). Erdogan je kazao kako „ne treba zaboraviti, kako te zemlje još do jučer nisu postojale i, vjerojatno, neće postojati sutra“. „Međutim, mi nastavljamo držati naš stijeg u toj regiji zauvijek, uz dozvolu Allaha“, kazao je turski predsjednik.

Ako se odluka saudijske Gospodarske komore bude provodila u potpunosti, to će pogoditi tisuće turskih izvoznika i to u vrijeme kada je gospodarstvo te zemlje u teškom stanju, navodi Al-Arabiya.

Podsjećamo: još krajem prošloga mjeseca na snagu je stupila odluka saudijske vlade o zabrani uvoza turskih proizvoda (očito je ona i bila povod za spomenutu oštru Erdoganovu reakciju, op. GN.). Turski medij Cumhuriyet je 27. rujna napisao kako je još prošle godine Rijad naredio neformalni embargo za turske proizvode, poput tekstila i proizvoda s kratkim rokom trajanja, dok su na svojim granicama Saudijci držali stotine turskih kamiona i tisuće turskih pošiljki u svojim zračnim lukama. Oni su propušteni tek na intervenciju turske diplomacije.

Međutim, sada je zabrana donijeta službeno i nikakva diplomacija, barem za sada, neće je moći spriječiti.
 

 

Komentari

komentar

You may also like