Saudijska Arabija poziva na nove sankcije protiv Irana

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir pozvao je u četvrtak, 9. studenog, međunarodnu zajednicu na uvođenje novih sankcija protiv Irana zbog iranske potpore terorizmu, izvjestila je televizija CNBC.

„Mi bismo željeli vidjeti sankcije protiv Irana zbog potpore terorizmu i sankcije u odnosu na Iran zbog kršenja rezolucije UN-a i balističkim raketama“, izjavio je saudijski šef diplomacije za CNBC. Pritom je kazao kako bi jedini učinkoviti način riješenja iranskog problema bilo njegovo privođenje k odgovornosti zbog „nepoštivanja“ nuklearnog sporazuma, potpore terorizmu i njegovog programa razvoja balističkih raketa.

Podsjećamo: Rijad je optužio Teheran zbog subotnjeg lansiranja balističke rakete iz Jemena na saudijski teritorij (raketa je srušena saudijskom protuzračnom obranom u blizini zračne luke glavnog grada Rijada), koji su izvršili jemenski pobunjenici huti. Iranska agencija Tasnim objavila je riječi iranskog veleposlanika u UN-u Hoshrua, koji je saudijske optužbe nazvao „neutemeljenim“, a Teheran je, također, negirao svoju umješanost u naoružanje jemenskih huta.

U ponedjeljak je saudijski prijestolonasljednik i ministar obrane Muhammed bin Salman izjavio, kako se opisane aktivnosti Irana mogu smatrati „činom rata“ i da Rijad zadržava pravo adekvatnog odgovora.

Osim Jemena, još jedna bliskoistočna država može postati epicentar neprijateljstva između dviju država – Libanon. Naime, tamošnji (sada već bivši) premijer Saad Hariri, davni saudijski suradnik, neočekivano je podnio ostavku na svoju dužnost i to baš gostujući na državnoj televiziji Saudijske Arabije – u Rijadu! Svoj je potez tada obrazložio prijetnjom njegovom ubojstvu i optužio Iran za miješanje u unutarnje stvari Libanona i destabilizaciju stanja u regiji, zajedno s libanonskim šijtskim pokretom „Hezbollahom“.U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump na svom Twitteru napisao kako vođe kraljevstva „točno znaju što rade“.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like