Saudijska Arabija prevozi tisuće stranih radnika iz zemlje

Panarapska televizija „Al Arabiya“ objavila je u četvrtak, 4. lipnja, kako je Saudijska Arabija izvršila repatrizaciju gotovo 13 tisuća stranih radnika, koji su se željeli vratiti u svoje matične zemlje u okviru saudijskog programa „Awda“ („Povratak“), pokrenutog zbog epidemije koronavirusa Covid-19. U posljednja dva tjedna vlada u Rijadu organizirala je desetke izvanrednih letova kojima su strani radnici napuštali najbogatiju arapsku monarhiju.

Program (inicijativu) „Awda“ pokrenulo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova sa željom pružanja pomoći građanima drugih zemalja, koji u Saudijskoj Arabiji borave najčešće u svojstvu radnika, da se vrate u svoje matične zemlje. Osim što su mnogi od njih izgubili svoje poslove uslijed teških ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa (i donedavnog naftnog rata), radi se o populaciji, koja je, kako se pokazalo, i najosjetljivija kategorija po pitanju zaraze Covidom-19.

Prema podacima saudijske vlade, za sudjelovanje u spomenutom programu bile su registrirane ukupno 178 452 osobe u razdoblju od 22. travnja do 3. lipnja. Od tog broja, njih 12 798 već su napustili Kraljevstvo.

Prema podacima od jutra, 4. lipnja, u Saudijskoj Arabiji potvrđeno je više od 91 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 579 pacijenata s dijagnozom Covid-19. Međutim, kao i vlade mnogih drugih zemalja svijeta, i Rijad je odlučio relaksirati brojna ograničenja, uvedena s ciljem sprječavanja širenja zaraze, a kako bi pokrenuo zamrlu gospodarsku djelatnost i vratio zemlju u kakvo-takvo normalno stanje.

 

Komentari

komentar





You may also like