Saudijska Arabija priprema spisak zahtjeva prema Kataru

Američki Bloomberg objavio je, pozivajući se na visoki izvor iz Saudijske Arabije, kako će ta država i UAE posrednicima predati spisak mjera, za koje očekuju njihovu primjenu od strane Katara u zamjenu za ukidanje izolacije te male zaljevske monarhije.

Prijedlozi mjera, koje mogu biti usvojene u slijedeća dva dana, približile bi nastali sukob njegovom završetku, izjavio je izvjesni saudijski službenik. Neovisno o tome što su dvije zemlje u sadašnjem trenutku daleko jedna od druge, postoje pozitivni znakovi kako su one spremne sklopiti mir i suglasne su da u tom cilju posrednik bude Kuvajt, kazao je isti službenik, navodeći kako u svemu tome također pomaže i Turska.

Katar je izjavio kako je odsustvo jasnih zahtjeva (od strane Saudijske Arabije i njezinih saveznika, op. GN.) otežalo napore za razrješenje krize započete početkom ovog mjeseca, kada su Saudijska Arabija, UAE i Bahrein prekinuli diplomatske i gospodarske odnose s Dohom i uvele trgovinsku blokadu Katara, optuživši njegovu vladu za potporu ekstremističkim organizacijama. Katar takve optužbe opovrgava, a mjere usvojene protiv njega proglasio je nelegitimnim.

Kuvajt, kao najdemokratskija zaljevska monarhija, koja prednost uvjek daje diplomaciji i pregovorima po bilo kojem pitanju u zoni Perzijskog zaljeva, preuzela je ulogu posrednika s ciljem okončanja katarske krize. Turska se također pridružila takvim nastojanjima, a njezin ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu čitav tjedan održava pregovore s katarskim i kuvajtskim dužnosnicima.

Prosaudijski blok od Katara očekuje korekciju njegove vanjske politike i završetak potpore ekstremističkim organizacijama (na spisku terorista koji žive u Kataru i čiji izgon traže, Rijad je naveo više od 50 imena), nakon čega je moguće iznova uspostaviti diplomatske i druge odnose.

Takvim zahtjevima Katar se usprotivio, a na uvedenu blokadu odgovorio je proširenjem gospodarske suradnje s Turskom i Iranom ali i povećanjem vlastite proizvodnje roba široke potrošnje, pričemu državni vrh uvjerava kako je katarski „džep dovoljno dubok“ da izdrži pritisak.
Saudijska Arabija i UAE nisu uspjeli polučiti „stvarnu široku potporu“ u svojoj protukatarskoj politici, izjavio je James Dorsey, stariji savjetnik u singapurskom tehnološkom univerzitetu Nanyang Technological University.

Geopolitika.News ovome bi dodala i kako je američki odgovor na ovu krizu nejasan. Oprezna nastojanja državnog tajnika Rexa Tillersona za nezauzimanjem strane u sukobu bila su dezavuirana „Twitter diplomacijom“ predsjednika Donalda Trumpa, koji je davao vrlo oštre protukatarske i vrlo pohvalne prosaudijske  izjave.

Ali možda najveća promjena, koja će vjerojatno i dovesti do pomirbe s mogućim velikim neprijatnostima po Rijad, ipak se dogodila jučer, kada je objavljeno kako će katarska i američka mornarica izvesti zajedničke vojne vježbe, a poglavito jučerašnja vijest kako će SAD Kataru isporučiti svoje zrakoplove  F-15 za iznos od 12 milijardi dolara, što je rezultat razgovora ministara obrane dviju zemalja (iako, realno, Kataru oni uopće nisu potrebni s obzirom na njegovu veličinu ali i dobre odnose sa susjednim Iranom od čije „ugroze“ tako jako „strahuje“ Saudijska Arabija).

Hoće li se time čitava katarska kriza svesti na još jednu običnu veliku biznis trgovinu, u kojoj profitira isključivo moćni američki vojno-industrijski kompleks, pokazat će vrijeme. Naravno, u ovakvim slučajevima obično veliku ulogu odigrava i tajna diplomacija, duboko iza svjetala javne pozornice, o čijim rezultatima vjerojatno još dugo nećemo imati konkretnih saznanja. A je li ona uistinu djelovala i, ukoliko je s kojim rezultatima, djelomično će se moći utvrditi iz budućih vanjskopolitičkih poteza Dohe, prije svega u odnosu prema Iranu, kao zajedničkom saudijsko-izraelsko-američkom neprijatelju, i Saudijskoj Arabiji, kao svojevrsnoj „Meki“ nove bliskoistočne politike aktualne američke administracije.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like