Saudijska Arabija ulazi u koaliciju predvođenu SAD-om

Saudijska Arabija se priključuje međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD-om za osiguranje slobode plovidbe trgovačkih brodova  u zoni Perzijskog zaljeva, priopćila je u srijedu, 18. rujna, državna agencija Saudi Press Agency.

Odluka o tome donešena je od strane saudijskog Ministarstva obrane, a usvojena je u jeku najnovije eskalacije stanja u toj zoni nakon napada dronovima na saudijska naftna postrojenja prošlu subotu, za koji Rijad i Washington odgovornim smatraju Iran.

Podsjećamo: Washington je najavio osnivanje spomenute koalicije nakon što su se prije cca dva mjeseca počeli redati incidenti s tankerima, uključno i njihove otmice u zoni Hormuškog tjesnaca. Toj koaliciji već su se ranije priključile Velika Britanija, Australija i Bahrein. Njemačka je odbila sudjelovati, predloživši formiranje posebne europske misije za zaštitu plovidbe, koja ne bi bila pod američkim zapovjedništvom. To je, zapravo, rezultat različitih pogleda ključnih europskih država na pitanje važenja nuklearnog sporazuma s Iranom u odnosu na SAD, koje su se iz toga sporazuma jednostrano povukle, a protiv Irana uvele stroge sankcije. Međunarodna koalicija pod američkim vodstvom djelovat će u zoni Perzijskog zaljeva, Hormuškog tjesnaca, kao i u tjesnacu Bab-el Maneb na ulasku iz Arapskog u Crveno more.

 

Komentari

komentar





You may also like