Saudijska Arabija zaustavila raketni napad na naftnu regiju

Napad balističkim projektilima usmjeren na istočnu regiju Saudijske Arabije bogatu naftom presretnuta je u jučer navečer, objavila je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom protiv skupine Huti u Jemenu, prenosi Reuters.

Raketa je presretnuta nad gradom Dammam. Šrapneli projektila razbacani su po predgrađu Dammama, ozlijedivši dvoje saudijske djece, dok je 14 stambenih kuća pretrpjelo laka oštećenja, priopćila je saudijska državna novinska agencija SPA pozivajući se na priopćenje ministarstva obrane. Koalicija je za napad okrivila napadačke snage Hutija koji surađuju s Iranom.

Suadijska koalicija je također rekla da je presrela i uništila rakete koje su se kretale prema Jazanu i Najranu u južnom dijelu zemlje. Rijad je ranijr izvijestilo o presretanju tri eksplozivna drona. Istočna Saudijska Arabija dom je goleme naftne infrastrukture koja je prethodno već bila meta napada.

Napadom u rujnu 2019. na dvije tvornice Aramco na istoku privremeno je zaustavlja polovina naftne proizvodnje u zemlji. Jemenski Huti, koji u saudijsko kraljevstvo redovito lansiraju bespilotne letjelice i rakete, preuzeli su odgovornost za nekoliko napada na saudijske naftne instalacije u prošlosti.

“Ministarstvo obrane će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitili svoja teritorij”, navodi se u priopćenju ministarstva prema SPA. Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je u Jemenu 2015. godine podržavajući snage svrgnute vlade predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija u borbi protiv Hutija.

Komentari

komentar

You may also like