Saudijska Arabija želi poboljšanje odnosa s Iranom

Saudijski prjestolonasljednik Mohammad bin Salman (MBS) sinoć je dao intervju za lokalnu televiziju u povodu pete godišnjice predstavljanja ambicioznog programa Vision 2030 o socijalnim i ekonomskim reformama u kraljevstvu. U podužem govoru, MBS se dotaknuo i odnosa svoje zemlje s Iranom. Promatrači su primijetili da je saudijski prjestolonasljednik odabrao naglašeno pomirljiv ton prema glavnom geopolitičkom protivniku Rijada na Bliskom istoku.

“Iran je susjedna zemlja i sve čemu težimo je dobar i poseban odnos s Iranom. Ne želimo da se situacija u Iranu zakomplicira. Suprotno, želimo da se Iran razvija i gura regiju i svijet prema prosperitetu”, izjavio je Mohammed bin Salman.

Podsjećamo: glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzade izjavio je 19. travnja kako je Teheran uvijek pozdravljao dijalog sa Saudijskom Arabijom. Istodobno, iransko ministarstvo vanjskih poslova nije potvrdilo, ali niti demantiralo izvješća koja su se ranije pojavila u zapadnim medijima o početku izravnih pregovora ovog mjeseca između tradicionalnih bliskoistočnih geopolitičkih rivala.

Također podsjećamo kako u istočnoj regiji Saudijske Arabije živi velika šijitska manjina i da su tamo od 2011. godine i početka “arapskog proljeća”  česti protuvladini prosvjedi.  Oni su posebno učestali nakon smaknuća u Rijadu, u siječnju 2016. godine, saudijskog šijitskog vođe i teologa Nimra al-Nimra, kojemu je sudskom presudom javno odrubljena glava. Nakon toga uslijedio je paljenje saudijskog veleposlanstva u Teheranu i protjerivanje njezinih diplomata, nakon čega je Rijad prekinuo diplomatske odnose s Iranom i na to pozvao i sve ostale arapske zemlje.

Sve je ovo na tragu naših razmišljanja kako će se, u sklopu nove politike prema Iranu od strane američke administracije na čelu s Joe Bidenom koja teži poboljšanju odnosa s Teheranom, trebati prilagoditi i Saudijska Arabija i Izrael. Naime, nemoguće je stabilizirati američko-iranske odnose u ozračju postojanih prijetnji međusobnim uništenjem od strane glavnih bliskoistočnih antagonista i incidenata vojne prirode. U tom smislu Rijad će se morati pokušati čim bezbolnije izvući iz gliba u koji je upao u susjednom Jemenu kroz vojnu intervenciju arapske koalicije s njim na čelu još u ožujku 2015. g. Tamo trpi ozbiljne posljedice u sukobu s jemenskim šijitskim pobunjenicima hutima, iza kojih stoji Iran.
Da sve ovo neće biti nimalo jednostavno, svjedoče i najnovije vijesti o incidentu u Perzijskom zaljevu između američkih i iranskih brodova.

Komentari

komentar

You may also like