Saudijska koalicija: Huti pogodili četiri cilja u kraljevini

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom priopćila je rano u nedjelju da su Huti, koje podržava Iran, izveli četiri napada na kraljevinu u kojima su oštećeni civilni automobili i kuće, a žrtava nije bilo, izvijestio je državni medij, a prenosi Reuters.

Saudijska državna novinska agencija (SPA) izvijestila je da je napadnuto postrojenje za desalinizaciju vode u gradu Al-Shaqeeq, postrojenje Aramco u Jizanu, elektrana u Dhahran al Janubu i plinsko postrojenje u Khamis Mushaitu.

Koalicija, koja sudjeluje u sukobima u Jemenu od 2015. godine, poručila je da je posljednja eskalacija sukoba, gdje su ciljevi bili gospodarski i civilni objekti, odgovor na poziv zaljevske koalicije na pregovore.

Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC), sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, planira pozvati jemenske zaraćene strane, uključujući i Hute, na konzultacije u Rijadu ovoga mjeseca, izjavila su u utorak dva zaljevska dužnosnika Reutersu.

Huti su u srijedu poručili da bi sudjelovali u pregovorima, ukoliko bi mjesto održavanja bila neutralna zemlja, uključujući i zaljevske zemlje, te da je prioritet ukidanje “arbitrarnih” ograničenja na jemenske luke i zračnu luku Sanaa.

Koalicija je priopćila da su posljednji napadi uključivali balističke projektile, dronove i krstareće rakete. Također su izvijestili da otkrivaju i nadziru bespilotne letjelice te presreću balističke rakete kojima je cilj bio gađanje civila u Jizanu.





Komentari

komentar

You may also like