Saudijska koalicija u Jemenu ratuje njemačkim oružjem – Berlin opovrgava

Vojska Saudijske Arabije i UA Emirata koriste njemačko oružje i tehnologiju za izvođenje vojnih operacija u Jemenu, objavljeno je 26. veljače, kao rezultat istrage provedene u okviru projekta #GermanArms*. Njegovi suradnici, između kojih i djelatnici medijske grupacije Deutsche Welle, analizirali su satelitske fotografije, kao i video materjale snimljene od strane arapskih novinara. (napomena: naslovna fotografija nije povezana s tekstom.)

Nedugo nakon što je arapska koalicija na čelu s Rijadom u borbama sa šijtskim pobunjenicima, tzv. hutima, iz pokreta „Ansar Allah“ osvojila luku u jemenskom gradu Mohi, na fotografiji luke, snimljenoj sa satelita, uočen je u Njemačkoj izgrađen vojni brod. Drugi njemački brodovi, prema informacijama #GermanArms-a, nalaze se u luci grada Assab na obali Eritreje.

Osim toga, na videu, snimljenom od strane izvjesne arapske novinske agencije u listopadu 2018.g., novinari su uočili francuski tenk Leclerc, ojačan dodatnim zaštitnim sustavom, koji se, prema njihovim tvrdnjama, zove Clara i kojeg proizvodi njemačka tvrtka DND.

Saudijska Arabija i UAE smatraju se njemačkim strateškim partnerima, ali savezna vlada u Berlinu negira uporabu njemačkog oružja u jemenskom sukobu. Tijekom Minhenske konferencije o sigurnosti DW je postavio pitanje o spomenutim isporukama oružja ministru ekonomije SR Njemačke Peteru Altmaieru, koji je odgovorio kako mu „o tome ništa nije poznato“.

Naravno, u svemu ovom treba biti korektan i reći, kako arapska koalicija koristi i oružja drugih zapadnih proizvođača, a ne samo njemačkih. Na kraju krajeva, i spomenuti tenk Leclerc je francuske proizvodnje, a još postoji i gomila ubojitog naoružanja iz Velike Britanije, SAD-a, … Međutim, očito je kako ovo istraživanje ne potvrđuje samo to kako se i njemačkim oružjem ratuje i protiv nedužnih civila, uključno djece i žena, već ono neposredno ukazuje na golemu količinu licemjerja onih koji za to znaju, štoviše, to omogućuju, a s druge strane od svega pilatovski  “peru ruke” i govore o kršenju ljudskih prava i međunarodnih pravila ratovanja. Naravno – riječ je u prvom redu o političarima, a tek onda o šefovima korporacija koje to oružje proizvode i Arapima prodaju, a time u svoje i u džepove korumpiranih političara trpaju goleme količine – doslovno “krvavog” novca.

Podsjećamo: u Jemenu od početka 2014. g. traje građanski rat, u kojem je poginulo više od 10 tisuća ljudi, a 3 milijuna osoba bilo je primorano napustiti svoje domove. Saudijska koalicija počela je vojnu kampanju u toj zemlji 26. ožujka 2015.g. U njezinim zračnim napadima najčešće pogibaju jemenski civili, a materjalna razaranja civilnih objekata su golema.





*#GermanArms — zajednički projekt DW, njemačkog medija Stern, uredništva emisije Report München tvrtke Bayerischer Rundfunk, nizozemske udruge novinara Lighthouse Reports i međunarodne istraživačke grupe Bellingcat.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like