Saudijske ubojice novinara Khashoggija bili su treniranu u SAD-u

Četiri osobe iz Saudijske Arabije koje su sudjelovale u mučnom ubojstvu novinara Jamala Khashoggija bile su na obuci u SAD-a pod ugovorom kojeg je odobrilo Državno tajništvo, objavio je New York Times jučer.

Jamal Khashoggi bio je novinar Washington Posta kritičan prema potezima kraljevske obitelji Saudijske Arabije. Planski je ubijen i mučen od strane tima ubojica iz Rijada koji su zrakoplovom odletjeli pronaći Khasoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu. Načini na koje je mučen i ubijen novinar su toliko gnjusni da njihovo opisivanje prelazi granice dobrog novinarskog ukusa. CIA tvrdi da je ubojstvo direktno naredio princ Mohammed bin Salman. Dok je Zapad, barem deklarativno, osudio napad i uveo neke sankcije niže rangiranim odgovornim ljudima, SAD nije napustio dobro odnose s Rijadom ni kraljevskom obitelji.

Otkriće New York Times-a govori o dubokoj isprepletenost barbarskog režima u Saudijskoj Arabiji i SAD-a, države koja tvrdi da promiče obranu ljudskih prava i medijskih sloboda. Od četvorice treniranih ubojica, dvojica su bili na obuci još od 2014. Riječ je o obuci u grupi “Tier 1” u saveznoj državi Arkansas pod tvrtkom Cerberus Capital Management. Obučavani su u pucanju, bliskoj borbi, odgovoru na napade i nadziranju. Louis Bremer, predstavnik tvrtke je rekao kako “njihov trening nije povezan s groznim činom”. Ugovore paravojne obuke su pregledali i odobrili u Državnom tajništvu SAD-a.

Glasnogovornik Državnog tajništva, Ned Price je rekao da zbog zakona tajništva ne može komentirati “niti jedan licencirani ugovor o kojem pišu mediji”. Ipak, neodređeno je kazao kako je politika SAD-a prema Saudijskoj Arabiji takva da je “prioritet vladavina prava i ljudskih sloboda”. Suradnju sa Saudijskom Arabijom u vidu obuke je opravdao s time da je teritorij te države “pod značajnim prijetnjama te smo spremni raditi s Rijadom na obrani”, – prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like