Saudijski gradovi napadnuti dronovima i raketama

Saudijska Arabija posljednjih je mjeseci sve više izložena napadima sa strane Jemena, a od nedavno opet i s teritorija Iraka. Međutim sinoćnji napad na tu zemlju bio je jedan od intenzivnijih.

U svega dva sata posade protuzračne obrane Saudijskog Kraljevstva presrele su pet bespilotnih letjelica (dronova) i jednu balističku raketu, koje su borci jemenskog šijitskog pokreta Ansar Allah (houti) lansirali uvečer u subotu, 27. veljače (info: televizija Al Arabiya). Prema prvim informacijama, glavna meta raketnog napada bio je glavni grad Rijad, dok su dronovi bili usmjereni na naselja Jizan i Khamis Mushait (na granici s Jemenom) protiv civilnih ciljeva.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su 16. siječnja jemenske houte skinule sa spiska terorističkih organizacija protiv kojih se bori saudijska vojna koalicija još od ožujka 2015. godine na strani međunarodno priznate vlade te zemlje koja je bila srušena nakon šijitske pobune i građanskog rata koji je izbio u kolovozu 2014. godine. De facto, ovom odlukom Washingtona saudijske namjere za nanošenje poraza hutima još su više smanjene iako su i bez nje bile slabe bez obzira na golemu prednost saudijske koalicije u vojnoj tehnici.

Bidenova administracija nastoji pokrenuti neposredne pregovore s hutima s ciljem završetka jemenskog sukoba. Ta odluka sviđa se i Teheranu i za cilj je, očito, imala približavanje stavova Washingtona i Teheran vezano uz sporazum o iranskom nuklearnom programu iz kojeg je Trumpova administracija Sjedinjene Države jednostrano povukla u svibnju 2018. g. i radikalizirala odnose s tom zemljom do maksimuma. Međutim ne ide baš sve po planu. Osim tvrdog iranskog stava kako je Washington taj koji mora poduzeti prvi korak i najprije ukinuti sankcije protiv Irana koje je uveo Trump, prije nekoliko dana došlo je i do prvog američkog zračnog napada na proiranske snage u Siriji od preuzimanja vlasti Bidenove administracije što je izazvalo gnjev iranske strane i medijske najave osvetničkih akcija. Je li i ovaj napad jemenskih huta (koje logistički i politički podupire Teheran) na saudijske gradove dio njih prosudite sami.

Z. Meter: Biden udara na M. bin-Slmana i želi drugog prijestolonasljednika S. Arabije





 

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like