Saudijski investicijski fond najavljuje tri milijarde dolara ulaganja u Iraku

Saudijski državni investicijski fond osnovao je ogranak koji će ulagati u kompanije u Iraku, s kapitalom od tri milijarde dolara, rekao je u četvrtak privremeni upravitelj Muteb Alshatari, prenosi Reuters.

Investicijska kompanija za saudijsko-iračka ulaganja jedan je od šest ogranaka koje je saudijski fond najavio u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, zacrtavši ulaganja i u Jordanu, Bahreinu, Sudanu, Omanu i Egiptu. Ogranak u Egiptu osnovan je lani i u kolovozu je kupio manjinske udjele u četiri egipatske kompanije izlistane na burzi, vrijedne 1,3 milijarde dolara.

Fond je u listopadu najavio ukupno 24 milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, nekretnine, rudarstvo, zdravstvo, proizvodnju hrane i poljoprivredu, te u industriju i tehnologiju. Fond trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 620 milijardi dolara, a do 2025. njezina vrijednost trebala bi premašiti bilijun dolara.

Irački ogranak ulagat će, između ostalog, u infrastrukturu, rudarstvo, poljoprivredu, nekretnine i financijske usluge, naveo je Alshatari na sastanku Saudijsko-iračkog koordinacijskog vijeća.

Medij: Dva desetljeća nakon američke invazije, Irak je daleko od liberalne demokracije





 

Komentari

komentar





You may also like