Saudijski milijarderi žele prebaciti novac u inozemstvo

Pojedini saudijski milijarderi i milijunaši nastoje prebaciti svoje aktive iz Saudijske Arabije ali i iz čitave regije koju čine zemlje iz Vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva, objavila je agencija Bloomberg, pozivajući se na izvor upoznat sa stanjem.

Saudijski bogataši vode pregovore s bankama i savjetnicima koji upravljaju aktivima, kako bi pokušali prebaciti gotovinska sredstva i druge likvidne aktive iz kraljevstva i susjednih zemalja Perzijskog zaljeva, zbog opasnosti da njihova sredstva mogu biti zamrznuta i u zemlji počmu nova uhićenja.

Podsjećamo: u Saudijskoj Arabiji uhićeno je više od deset prinčeva, kao i deseci ministara, bivših službenika i biznismena, u okviru široke protukorupcijske kampanje koju je pokrenuo državni vrh.

Središnja banka je zamolila kreditore u kraljevstvu da zamrznu račune desetaka osoba koje nisu uhićene, kao i od onih zadržanih.

Glavni tužitelj Saudijske Arabije izjavio je kako su ovotjedna i prošlotjedna uhićenja samo „prva faza“ široke protukorupcijske kampanje.

A ona je potresla regionalna tržišta, pokrenula investitore na prodaju dionica i potaknula pad burzovnih indeksa. Rasprodaja u zemljama Vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva do srijede je snizila vrijednost dionica za 17,6 milijardi dolara, smanjivši ukupnu tržišnu kapitalizaciju regionalnih burzi do 900 milijardi dolara, prikazuju podaci prikupljeni od strane agencije Bloomberg.





Samo prodaja dionica u Dubaiju od strane investitora iz država Perzijskog zaljeva iznosi 92,5 milijuna dolara – što je maksimalna razina još od veljače. Središnja banka UAE zamolila je banke i financijske tvrtke u državi dostavu informacija o računima 19 građana Saudijske Arabije, potvrđuje preslika dokumenata koji su se našli u rukama Bloomberga.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like